Estimările iniţiale s-au dublat

Cea mai mare investiţie din istoria Iaşului. Spitalul Regional va costa dublu: 300 mil. euro

joi, 22 martie 2018, 02:50
4 MIN
 Cea mai mare investiţie din istoria Iaşului. Spitalul Regional va costa dublu: 300 mil. euro

Ieri a fost aprobat PUZ-ul u numai străzile din jurul spitalului vor costa şase milioane de euro. Legătura cu drumul european, prin partea de nord, va fi în jur de zece milioane

Valoarea estimată pentru construirea şi dotarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) aproape s-a dublat. Primarul Mihai Chirica a vorbit ieri despre o sumă de circa 250 milioane euro. Ţinând cont şi de îmbunătăţirile care trebuie aduse la infrastructură (rutieră, apă şi canalizare, energie, iluminat etc.), ce sunt estimate la câteva zeci de milioane de euro, investiţia totală pentru punerea în funcţiune a spitalului regional va ajunge probabil la 300 milioane euro, dacă nu cumva chiar va trece de acest prag. Iniţial, suma ajungea la circa 150 milioane euro. Aceste informaţii au devenit publice odată cu parcurgerea unui pas important în implementarea proiectului: aprobarea în şedinţa de ieri a Consiliul Local (CL) a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), votul fiind unanim. Dintre cele trei oraşe selectate pentru construirea de spitale regionale, Iaşul este primul care are un PUZ, Clujul şi Craiova fiind încă în fază de actualizare/întocmire a planurilor urbanistice.

Primele estimări privind căile de acces: 16 milioane euro

O altă noutate anunţată ieri de primarul Iaşului în timpul şedinţei CL vizează estimările actuale privind o parte dintre costurile privind asigurarea căilor de acces către amplasamentul SRU din centrul platoului Moara de Vânt. „În primul rând, este vorba despre accesibilitatea dinspre partea de nord, cea care va conecta judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ şi care presupune o supralărgire pe drumul european la patru benzi de circulaţie inclusiv cu modernizarea legăturii dinspre Leţcani spre comuna Victoria. Aceas­tă lucrare a fost estimată la circa 10 milioane euro“, a menţionat edilul. Po­trivit acestuia, estimarea aparţine Com­paniei Naţionale a Infrastructurii Rutiere şi a opinat că, probabil, investiţia va fi asigurată de autoritatea centrală. Pentru reţeaua de străzi din jurul SRU, primarul a precizat că municipalitatea estimează costuri iniţiale de circa şase milioane euro. Totodată, pentru înfiinţarea sistemului de apă şi canalizare investiţia va fi de circa 2,5 milioane euro, iar edilul a menţionat că reţeaua de apă va fi făcută de ApaVital, în cadrul unui proiect european. În ceea ce priveşte reţeaua electrică şi gazele naturale, sumele necesare pentru realizarea acestora se ridică la 2,8 milioane euro. Nu în ultimul rând, pentru asigurarea sistemului de iluminat public, municipalitatea va depune un proiect european, existând posibilitatea de accesare a unei finanţări în cadrul Programului Operaţional Regional.

Cititi si: Spitalul Regional de Urgen]\ – Chirica se r\]oie[te la Viorica D\ncil\ [i Corina Cre]u: «Noi nu!»

 

„Va trebui să completăm partea de studii privind zona Moara de Vânt pe proprietatea de peste 140 ha care ne aparţine în continuare, atât pentru a contura o reţea de străzi ce vor deservi acest obiectiv, dar şi celelalte obiective pe care le vom gândi împreună, şi, desigur, pentru a crea un pol de dezvoltare economică pe partea de nord a oraşului“, a mai spus Mihai Chirica. În ceea ce priveşte întocmirea PUZ, documentul a fost elaborat la sfârşitul anului trecut, Primăria asigurând obţinerea a 22 de avize de la instituţii de resort. Municipalitatea va trimite toate documentaţiile realizate la Ministerul Sănătăţii (MS). Suprafaţa de teren pentru SRU ajunge la 12 ha, iar corpurile de clădire vor avea o înălţime maximă de 29 metri cu un regim de înălţime de până la cinci etaje. În zona SRU vor fi amenajate 900 de locuri de parcare.

Spitalul va avea 830 de paturi

Prezent la şedinţa CL, deputatul Petru Movilă, membru al Comisiei de sănătate din camera inferioară a Parlamentului, a susţinut că, în perioada următoare, va fi emis şi ordinul ministrului Sănătăţii privind structura spitalicească a SRU Iaşi. „Spitalul va avea 830 de paturi şi este inclusă şi specialitatea de neurochirurgie, ce nu era în structura iniţială, precum şi toate celelalte specialităţi necesare unui spital regional“, a spus Movilă.

Cititi si: S-a eliberat avizul pentru PUZ-ul Spitalului Regional de Urgen]\

 

În timpul dezbaterilor din plenul CL, unul dintre consilierii liberali, Ciprian Bostan, a menţionat că există unele semne de întrebare cu privire la asigurarea fondurilor necesare pentru construirea spitalului regional şi a susţinut că, în opinia sa, există 50% şanse pentru realizarea obiectivului, iar acesta este un „scenariu optimist“. Potrivit liberalului, este necesar un lobby mai puternic din partea factorilor de decizie şi cei politici din Iaşi pentru a nu pierde finanţarea. Bostan a făcut declaraţii în condiţiile în care nu este clar, la acest moment, aportul guvernului la mecanismul de finanţare, singurele certitudini fiind banii de la Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. În schimb, primarul Chirica a precizat că a ţinut legătura în mod permanent cu comisarul european Corina Creţu şi a primit asigurări că nu sunt probleme legate de finanţare. Lucrările la SRU ar putea începe la sfârşitul anului 2019 şi, într-un termen optimist, ar putea fi gata patru ani mai târ­ziu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii