Cinci ore de negocieri dure aseară, între Mihai Chirica şi Cosette Chichirău. Ce s-a stabilit?

luni, 12 aprilie 2021, 02:02
3 MIN
 Cinci ore de negocieri dure aseară, între Mihai Chirica şi Cosette Chichirău. Ce s-a stabilit?

O primă rundă de discuţii a abordat formal mai multe subiecte şi a stabilit cert doar calendarul viitoarelor întâlniri

 

Liberalii şI USR PLUS par să fi spart gheaţa la Primărie. O primă întâlnire a aleşilor locali ai PNL şi USR PLUS, derulată ieri pe parcursul a aproximativ cinci ore, a deschis un aşteptat şir de discuţii pe subiecte precum proiectele prioritare ale Iaşului în bugetul care urmează să fie adoptat cel mai târziu săptămâna viitoare. Consilierii liberali împreună cu Mihai Chirica şi cei ai alianţei, alături de Cosette Chichirău, au parcurs câteva dintre aceste proiecte, rezultatul concret fiind stabilirea unui calendar pentru negocieri punctuale. „Suntem la faza de dezbateri generale pe bugetul Iaşului. Vorbim despre cum să mărim veniturile şi să reducem cheltuielile – cu personalul, de exemplu, sau pe alte domenii care ar putea fi eficientizate”, a declarat liderul USR Iaşi într-o pauză de discuţii. Ea a comparat efectivul Primăriei Iaşi, 611 angajaţi la 1 ianuarie 2021, cu cel al Primăriei Berlin.

Întrebată dacă trebuie concediaţi 400 de angajaţi ai primăriei, Chichirău a răspuns tot cu o întrebare: „Putem ajunge în acest fel la eficienţa Primăriei Berlinului? Restructurarea de personal nu se poate face decât dacă digitalizezi serviciile administraţiei locale”. Pe de altă parte, „considerăm că Iaşul poate aduce mult mai multe locuri de muncă, pentru a avea o masă de impozitare mai mare”, a spus ea. Cât priveşte proiectele prioritare, vor fi comisii de monitorizare a implementării proiectelor, cu reprezentanţi ai tuturior partidelor, ai ONG-urilor şi din mediul universitar. „Noi avem un calendar pentru tot mandatul 2021-2024 şi ne dorim o asumare a lui pe tot mandatul, astfel încât să nu mai vină nimeni în 2024 cu scuze de ce nu s-au făcut parcări, infrastructură de distracţii şi de cultură, de ce nu avem pistă de biciclete, de ce încă suntem un oraş poluat”, a adăugat Chichirău.

CItește și: VIDEO Cad la pace Chirica și Chichirău? Prima rundă de negocieri, astăzi

Cât priveşte desemnarea viceprimarilor, problema nu a fost abordată. În a doua parte a întâlnirii, primarul le-a răspuns celor de la USR PLUS că nu va renunţa la Gabriel Harabagiu, administratorul oraşului, pentru că e dreptul său prevăzut în Codul administrativ de a numi o persoană în această funcţie. Chirica a invocat legislaţia şi pentru a respinge posibilitatea unor concedieri în Palatul Roznovanu. „Cine nu şi-ar dori o Primărie ca în Berlin sau Londra? Dar acolo e şi o legislaţie adaptată la acest lucru. Deocamdată, funcţionăm după legile din România”, i-a replicat el partenerei de negociere. „Vom continua să dialogăm”, a mai spus primarul, confirmând calendarul propus.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii