Dacă vreun regizor ar vrea să facă un remake după "Păsările", Iaşul ar fi pe listă

Ciorile au pus stăpânire pe Copou. Atmosferă ca într-un film de groază

luni, 04 aprilie 2022, 02:02
4 MIN
 Ciorile au pus stăpânire pe Copou. Atmosferă ca într-un film de groază

Băncile şi aleile parcului sunt pline de excremente de pasăre. Maşinile parcate în zonă trebuie spălate de trei ori pe săptămână. Primăria pare depăşită de situaţie. Ce metode propunea regretatul dendrolog Ionel Lupu în urmă cu câţiva ani?

Numărul mare de păsări din Parcul Copou, dar şi de pe străduţele alăturate, mai ales în zonele cu mulţi copaci, i-a adus pe ieşenii care locuiesc în zonă la exasperare. Cei cu maşini, potrivit locuitorilor din zonă, trebuie aproape să îşi facă abonamente la spălătorii sau să "pândească" locurile de parcare care nu se află pe sub copaci sau mai ales sub cuiburile păsărilor. Iar ieşenii care ies la plimbare prin Parcul Copou ocolesc în cea mai mare parte aleile "pictate" în alb de ciorile care croncăne mai ceva ca într-un film de Hitchcock.

Problema ciorilor din Copou nu este una nouă, iar ieşenii care locuiesc în zonă aproape s-au împăcat cu ideea că maşinile trebuie duse la spălătorie şi de două sau trei ori pe săptămână, că trebuie să aibă grijă când trec pe sub copaci sau că la o plimbare prin parc anumite alei nu sunt sigure dacă vor să se întoarcă acasă cu hainele curate.

"Ar trebui împuşcate toate sau să vină de la Primărie să le strice cuiburile, dar cred că nici lor nu le dau voie de la asociaţiile astea de protecţie a animalelor", crede un pensionar ieşit la plimbare prin parc.

Acesta spune că Primăria vine periodic şi spală aleile din parc, dar în doar două sau trei zile aproape nici nu se cunoaşte că a făcut cineva curăţenie. Un bărbat de la Salubrizare, care mătura trotuarul de lângă parc, aude discuţia şi se uită în sus, după păsări, aproape cu ură. În urmă, pe unde măturase deje, câteva păsări au scăpat câteva crengi pe care le strângeau pentru a-şi construi noi cuiburi sau pentru a le repara pe cele pe care le au deja.

Ce soluţii ar exista şi de ce nu pot fi puse în practică

Pe aleile din spatele Parcului, acolo unde ai putea să mai fugi de zgomotul maşinilor care circulă pe Copou, găseşti cu greu o bancă curată. Iar liniştea pe care o cauţi cu siguranţă nu e aici.

Zeci de croncănituri răguşite, fâlfâituri de aripi şi frica că în orice clipă va trebui să apelezi la şerveţele umede pentru a-ţi curăţa hainele nu prea îţi dau voie să te bucuri de natură.

I-am întrebat pe ieşenii aflaţi la plimbare prin parc cum ar scăpa ei de numărul mare de păsări, iar cei mai mulţi au propus împuşcarea sau chiar otrăvirea lor. Cei mai tineri au venit cu ideea unor tunuri cu ultrasunete sau distrugerea periodică a cuiburilor. În toate cazurile însă, ieşenii au amintit însă şi de opreliştile pe care le ridică fiecare dintre aceste soluţii: împuşcarea lor ar putea trezi reacţii din partea ONG-urilor pentru protecţia animalelor, otrava ar putea face şi victime colaterale, iar tunurile cu ultrasunete afectează şi animalele de companie. Doar distrugerea periodică a cuiburilor ar putea fi o soluţie, dar asta presupune un efort logistic ridicat din partea Primăriei. Viceprimarul oraşului Braşov a ajuns să ceară anul trecut Ministerului Mediului modificarea cotelor de recoltare pentru ciori, în vederea împuşcării acestora.

Sperietori vizuale şi sperietori auditive

În urmă cu câţiva ani, regretatul dendrolog Ionel Lupu arăta câteva metode pentru a scăpa de ciorile din Parcul Copou. "Ciorile sunt păsări foarte inteligente, cu o memorie remarcabilă (primăvara găsesc uşor nucile ascunse în sol toamna) şi de aceea, mijloacele de panicare trebuie schimbate mereu", arăta dr. Lupu.

De aceea el propunea sperietori vizuale (prăjini cu benzi reflectorizante -Myler tape- în vârful arborilor; baloane divers colorate, efigii de bufniţe, de câini, de om; 4-5 ciori împuşcate pe câmp în perioada legală legate în vârful unor prăjini; dispozitive laser) şi sperietori auditive (zgomote intermitente produse de aparatele "Mustang“ cu volumul cuprins între 90 dB şi 132 dB). "Parcul Copou, cel mai important spaţiu verde din oraş, acum cu aspect de coteţ, trebuie readus la nivelul de parc de cultură, corespunzător unei probabile capitale europene a culturii!", arăta atunci dr. Lupu.

După şase ani situaţia este în acelaşi punct. Până la găsirea unei soluţii nu vă puteam decât recomanda să nu vă uitaţi la filmul "Păsările" de Alfred Hitchcock şi apoi să vă plimbaţi seara prin parc.

Comentarii