CIRC – Iaşul sub nămeţi, vicele e demis de la judeţ, primarul a şters-o neanunţat in concediu

sâmbătă, 24 martie 2018, 02:50
4 MIN
 CIRC – Iaşul sub nămeţi, vicele e demis de la judeţ, primarul a şters-o neanunţat in concediu

Prefectul judeţului a semnat, vineri, or­dinul de încetare a mandatului de consilier al viceprimarului Gabriel Harabagiu, la mai mult de o lună după ce acesta a fost exclus din PSD.

„Începând cu data prezentului ordin, se constată încetarea de drept a mandatului domnului Harabagiu Gabriel Vasile de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, înainte de expirarea duratei normale a acestuia“, iar locul său în cadrul CL devine vacant, se arată în ordinul semnat de prefectul Marian Şerbescu şi de subprefectul Valentina Iosub.  „Domnul preşedinte Maricel Popa (şeful PSD Iaşi, n.r.) s-a dovedit încă o dată că nu cunoaşte legea şi prevederile ei. Cu părere de rău pot să spun că în această capcană a căzut şi Instituţia Prefectului Iaşi. Mai multe voi demonstra în instanţă“, a declarat Harabagiu. El a susţinut că va face plângere penală.

În documentaţia trimisă la Prefectura Iaşi există şi o declaraţie pe propria răspundere semnată de Maricel Popa prin care se atestă că au fost respectate toate prevederile Statutului PSD în excluderea lui Harabagiu din partid. În schimb, viceprimarul afirmă că decizia de excludere nu este definitivă şi, astfel, a fost comis un abuz. De altfel, Harabagiu a notificat vineri dimineaţă Prefectura de acest lucru, conform propriilor precizări. El se referă la rezultatul contestaţiei formulate împotriva deciziei de excludere din partid, la care nu a primit răspuns.  În seara zilei de vineri, Harabagiu ne-a declarat: „Nu am primit nimic de la secretariatul Consiliului Local. Nu am de gând să intru în concediu“.

Concediu „de îndată“

O reacţie surprinzătoare pe această temă a avut în schimb primarul Mihai Chirica. „Eu, de ieri (joi, n.r.), sunt în concediu de odihnă pe care l-am înregistrat la Primăria Iaşi de la prânz şi toate atribuţiile îi sunt delegate domnului viceprimar Gabriel Harabagiu care, până la întoarcerea mea, trebuie să-şi continue misiunea“, a declarat primarul Mihai Chirica. Prin această declaraţie, edilul-şef al Iaşului a susţinut că ordinul emis de prefect nu ar produce efecte imediate. Primarul şi-a luat concediu pentru cel puţin două săptămâni. Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 80/2003, primarul trebuie să-şi programeze concediul de odihnă în ultima lună a anului precedent şi să-şi anunţe plecarea în şedinţa Consiliului Local premergătoare. În aceeaşi şedinţă, desemnează şi persoana (viceprimarul) căruia îi deleagă atribuţiile. Acest lucru nu s-a întâmplat nici la şedinţa ordinară din 28 februarie, nici la cea extraordinară din 21 martie. Cum ordinul prefectului intră în vigoare „de îndată“, viceprimarul de­legat – pus astfel în imposibilitatea de a-şi continua mandatul – trebuie să-l înştiinţeze, tot „de îndată“ pe primar, potrivit art. 8 din OG 80. Concediul de odihnă al acestuia se întrerupe „în mod excepţional dacă interesele colectivităţii locale impun prezenţa sa în unitatea administrativ-teritorial“, menţionează ordonanţa.

Toate drumurile duc la instanţă

Între timp, Harabagiu poate solicita în instanţă atât suspendarea cât şi anularea ordinului emis de prefect, iar, cel mai probabil, în luna aprilie va veni şi o decizie a judecătorilor, întrucât în lege este prevăzut un termen de 30 zile pentru astfel de cauze. De altfel, „vicele“ a contestat în acelaşi mod şi decizia PSD.

Amintim că Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Avram Iacoban au fost excluşi din PSD la mijlocul lunii februarie. Celor trei li s-a reproşat că nu au respectat statutul PSD, Codul de Etică şi programul de guvernare şi că „nu au contribuit la formarea şi promovarea unui mod de lucru democratic prin acceptarea pluralismului de idei şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadru organizat al partidului“, ba chiar „au exprimat în mod public, în numele partidului, păreri care contravin politicii şi strategiei partidului sau hotărârilor sale“. Dintre cei trei însă, plăteşte doar Harabagiu, care pierde mandatul de consilier şi, implicit, funcţia de viceprimar. Primarul Mihai Chirica şi-ar fi pierdut mandatul în cazul în care el ar fi demisionat din partid. (Alex ANDREI, Radu MEŞNIŢĂ)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii