Conducerea BNR în toată splendoarea ei: doi foşti miniştri, un ex-sforar PNL şi un economist comunist

vineri, 21 mai 2021, 10:11
2 MIN
 Conducerea BNR în toată splendoarea ei: doi foşti miniştri, un ex-sforar PNL şi un economist comunist

Angajarea Vioricăi Dăncilă la Banca Naţională a României a scandalizat opinia publică, pentru că fostul premier nu are pregătirea necesară funcţia primită. Dar BNR e plin de foşti politicieni care şi-au găsit astfel un loc călduţ. Angajarea foştilor premier Viorica Dăncilă şi Petre Roman şi a fostului europarlamentar Ioan Mircea Paşcu la Banca Naţională a României a scandalizat opinia publică, revoltată că cei trei primesc o sinecură pe bani publici.

Viorica Dăncilă, deşi fost prim-ministru, nu are calificarea profesională să lucreze la BNR, Petre Roman este trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriada, iar europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu are un trecut controversat, fiind ministru al Apărării în guvernul Năstase. 

Dar cei trei nu sunt primii politicieni care şi-au găsit un adăpost pe bani mulţi la Banca Naţională a României.

Cel mai important organism de conducere al instituţiei, Consiliul de Administraţie, este plin de foşti miniştri şi de personaje susţinute politic. 

Prim-viceguvernator al BNR este Florin Georgescu, cel care a fost ministru al Finanţelor în guvernele conduse de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) şi Ponta (mai – decembri 2012). De asemenea, a fost deputat PDSR, precursorul PSD, timp de două mandate. 

Viceguvernator este Leonardo Badea, fost parlamentar PSD între 2012-2017. Atunci a demisionat din Parlament, pentru a deveni şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, post pentru care a fost susţinut de Liviu Dragnea. A devenit viceguvernator în 2019, la cinci luni după ce protectorul său din PSD a intrat la închisoare.

Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, fost ministru PNL al Sănătăţii în guvernele Tăriceanu (2007-2008) şi Ponta (în 2012). Nicolăescu i-a locul la Banca Naţională colegului său din partid Bogdan Olteanu, care a plecat după ce DNA a deschis un dosar în privinţa sa. Între timp, acesta din urmă a fost condamnat la 5 ani de închisoare în 2020.

Tot membru este şi Gheorghe Gherghina, un economist educat în comunist, care a deţinut funcţii în guvernele lui Nicolae Ceauşescu până în ultimul moment, în 1989, dar care a fost recuperat ca specialist în bugete după 1990.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii