Cozi de zeci de kilometri la Vamă pe fondul protestelor şoferilor de camion din Polonia şi Slovenia

Autorităţile din Suceava se pregătesc pentru un sfârşit de an dificil din cauza creşterii semnificative a traficului de camioane la PTF Siret

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 16:57
2 MIN
 Cozi de zeci de kilometri la Vamă pe fondul protestelor şoferilor de camion din Polonia şi Slovenia

Creşterea protestelor transportatorilor de marfă poloni şi sloveni, care blochează traficul de mărfuri din Ucraina spre Europa, generează îngrijorare în judeţul Suceava. Autorităţile locale se confruntă cu riscul iminent de apariţie a unor blocaje în trafic la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, pe fondul reconfigurării traseelor transportatorilor de marfă ucraineni, conform monitorulsv.ro.

Proteste în ţările vecine au determinat transportatorii ucraineni să schimbe traseul, preferând să traverseze Ungaria, România, şi apoi să intre în Ucraina prin PTF Siret. Această modificare a generat o creştere semnificativă a traficului la frontieră, cu implicaţii serioase asupra timpului de aşteptare. Vineri, la amiază, autorităţile au raportat un timp de aşteptare de 400 de minute pe sensul de ieşire din România, iar în ultima săptămână, pe sensul de intrare, traficul a variat între 760 şi 810 camioane pe zi.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a atras atenţia asupra dificultăţilor anticipate pentru finalul de an. El a subliniat că, în contextul protestelor internaţionale, PTF Siret a devenit extrem de căutat, iar pentru zona Siret nu mai există rute ocolitoare. De asemenea, există restricţii de tonaj pe toate drumurile naţionale din judeţ.

În încercarea de a fluidiza traficul, Poliţia Rutieră a desfăşurat acţiuni de intervenţie pe DN 2 spre PTF Siret, reducând coloana de camioane de la 23 de km la 18-20 de km. Cu toate acestea, Moldovan a avertizat că trebuie să se pregătească pentru un final de an dificil, similar cu cel din anul precedent, când au fost înregistrate cozi de 30 de km.

Rezolvarea problemelor este aşteptată odată cu finalizarea procesului de modernizare a Vămii Siret, preconizată pentru sfârşitul acestui an. Aceasta ar duce la dublarea numărului de camioane procesate în 24 de ore, de la aproximativ 1.000 la 2.000, şi la îmbunătăţirea logisticii şi a personalului necesar. Moldovan a subliniat că, de la declanşarea conflictului din Ucraina, traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori, aducând provocări semnificative pentru autorităţile locale.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii