Cum şi-a pierdut casa dintr-un complex de lux în Copou, pe mâna cârdăşiei cu clanul Cordunenilor

vineri, 08 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Cum şi-a pierdut casa dintr-un complex de lux în Copou, pe mâna cârdăşiei cu clanul Cordunenilor

O ieşeancă se află la un pas de a-şi pierde apartamentul, la un preţ de două ori mai mic decât cel de achiziţie. La doar o lună de la cumpărarea locuinţei, femeia a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un membru al clanului Corduneanu. Preţul stabilit a fost unul derizoriu, raportat la valoarea de piaţă a apartamentului. Bătrâna, care nu ştie carte, susţine că actul masca de fapt un împrumut luat de nepotul său de la Corduneni. După două decizii diametral opuse ale primelor două instanţe, cazul a ajuns acum la Curtea de Apel.

 

La începutul lui iunie 2016, P.S. a cumpărat un apartament în cadrul complexului Exclusive Residence Copou, în zona fostei fabrici Textila SA, contra sumei de 87.000 euro. Din această sumă, 30.000 de euro urmau să fie plătiţi în două rate egale, în noiembrie 2016 şi iunie 2017. După doar trei săptămâni, P.S. încheia însă cu Petronel Corduneanu un antecontract de vânzare-cumpărare prin care se angaja să-şi vândă apartamentul cu 35.000 de euro, actul menţionând că întreaga sumă fusese achitată. Contractul propriu-zis de vânzare-cumpărare urma să fie încheiat atunci când Corduneanu ar fi achitat primului proprietar banii rămaşi încă neplătiţi de P.S., dar nu mai târziu de 15 iunie 2017.

Banii au fost plătiţi încă din noiembrie 2016, aşa că P.S. a fost chemată de Corduneanu la notar pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. P.S. nu s-a prezentat însă la notar, aşa că a fost chemată în judecată de iubita lui Corduneanu, căreia acesta îi cedase creanţa. Aceasta a cerut emiterea unei hotărâri care să ţină locul contractului neîncheiat.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, P.S. a explicat că nu intenţionase de fapt să-şi vândă apartamentul. Locuinţa fusese pusă ca garanţie pentru un împrumut luat de nepotul său, Cătălin Sandu, de la clanul Corduneanu. Relaţiile dintre Sandu şi Corduneni, de altfel, erau destul de strânse, ei făcând parte, conform procurorilor DIICOT, dintr-o reţea specializată în tranzacţii imobiliare ilegale. Conform spuselor sale, P.S. fusese pusă să semneze rapid actele, deşi spusese că este bolnavă şi bătrână şi că nu ştia carte. Antecontractul ar fi fost înregistrat fără ca notarul să fi avut dovada achitării sumelor menţionate, aşa cum prevede legea.

Judecătorii au respins apărarea bătrânei, bazată pe faptul că antecontractul avusese un caracter simulat. Acest caracter ar fi trebuit invocat printr-o acţiune în constatarea simulaţiei, nu ca apărare. Ca urmare, magistraţii nici nu au mai analizat povestea femeii.

Totuşi, decizia Judecătoriei a fost favorabilă bătrânei. Conform legii, la cumpărarea unui apartament, trebuie să se facă dovada plăţii la zi a datoriilor la întreţinere şi furnizorii de utilităţi sau a faptului că achizitorul şi-a asumat preluarea în întregime a debitelor. Or, o adeverinţă eliberată de asociaţia de proprietari arăta că pentru apartament existau în luna mai 2021 debite de 364 de lei. „Reclamanta nu a făcut dovada achitării debitelor la zi către asociaţia de proprietari şi nici nu a declarat în mod expres faptul că înţelege să preia datoriile existente la asociaţie pentru imobilul ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, astfel că în speţă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legea privind asociaţiile de proprietari, considerente pentru care cererea de chemare în judecată urmează a fi respinsă ca neîntemeiată”, au explicat magistraţii Judecătoriei.

Sentinţa a fost contestată de iubita lui Petronel Corduneanu, care a explicat că mersese de mai multe ori la sediul asociaţiei de proprietari pentru a achita datoriile, dar administratoarea refuzase să o primească, pe motiv că ar fi fost ameninţată de Cătălin Sandu. „În apel reclamanta a administrat probe cu înscrisuri prin care a dovedit faptul că aceasta a asumat prin înscris autentic debitele datorate către asociaţia de proprietari pentru imobilul apartament ce a făcut obiectul promisiunii de vânzare dintre părţi. De asemenea, aceasta a dovedit că a făcut o ofertă reală de plată asociaţiei pentru suma de 364 lei cotă aferentă lunii mai”, au constatat magistraţii Tribunalului, după consultarea actelor depuse la dosar. Impedimentul constatat de instanţa inferioară fusese astfel depăşit.

Magistraţii au decis ca hotărârea judecătorească să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, validând astfel tranzacţia. În plus, P.S. a fost obligată la plata a 11.522 lei, reprezentând taxe de timbru şi onorarii avocaţiale, respectiv cheltuielile de judecată ale părţii adverse. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind atacată de P.S. cu recurs. Acesta urmează să fie judecat de Curtea de Apel, pe rolul căreia a intrat ieri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii