Da şi da la referendum, da pentru viitorul european al României

luni, 20 mai 2019, 01:50
1 MIN
 Da şi da la referendum, da pentru viitorul european al României

"Exodul copiilor este de fapt exodul speranţei…" Raluca Ion, Republica.ro (via ZdI)

Prin martie am observat prima data graffitiul de pe o ţeavă groasă şi veche de termoficare din Mircea cel Bătrân care trece pe lângă locul de joacă de printre blocuri: "PSD vă fură viitorul, copii!"

Urmărind postările pro-votare de pe Facebook, discuţiile aferente, citind diverse articole în chestiune prin presă, n-are cum să nu-ţi sară în ochi că şi de data asta suntem chemaţi să ducem muncă de lămurire cu generaţia bătrânilor, a părinţilor şi-a bunicilor.

Ca fapt divers, cineva isteţ s-a gândit să facă un clip "pe dos" (Aşa a zis bunica), în care o bunică explică nepotului de ce trebuie să meargă la vot: că el are de ales, pe când ea n-a avut de ales (în comunism, când cu cooperativizarea, de pildă)!

Dar în mare, clivajul acesta este: între electoratul tânăr şi matur şi electoratul vârstnicilor captivi, al pensionarilor în bună parte (ţinta predilectă a PSD).

Amintindu-mi de textul graffitiului mai sus amintit, iată cum aş reformula atenţionarea în cauză:

Bunici, PSD fură viitorul nepoţilor voştri!

Părinţi, PSD fură viitorul copiilor voştri!

Cine nu pricepe că aşa stau lucrurile, cine nu realizează că toate măririle de pensii şi de lefuri ale bugetarilor sunt cu bani din împrumuturi, împrumuturi pe care vor trebui să le plătească înapoi copiii şi nepoţii, acela, votând PSD-ul ori ALDE (sau UDMR!), votează împotriva viitorului copiilor şi al nepoţilor! Închipuiţi-vă ce se va întâmpla dacă, Doamne fereşte, câştigă, totuşi, coaliţia actuală de guvernare alegerile aruncând în continuare promisiune după promisiune în electoratul încă nelămurit de deşertăciunea acestor promisiuni: va urma un alt val de plecări, exodul tinerilor şi maturilor apţi de muncă şi dornici de un trai decent va continua şi mai intens. În final, ce se va întâmpla? Cine va plăti pensiile şi salariile mărite şi pensiile speciale pe care şi le-au votat "aleşii" neamului? Arabii? Chinezii? Pakistanezii? Ruşii? Turcii?

Campioana europeană a plecaţilor

Am văzut pe Facebook nişte fotografii făcute de Camelia Mirela Photography, însoţite de următorul text:

"Macedonia, Scopje – Oamenii lasă în faţa primăriei pantofii membrilor familiei care au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune. Oare în România câte perechi de pantofi s-ar strânge?"

Da, oameni buni, şi din alte ţări se pleacă la muncă şi la mai bine, dar Macedonia de Nord nu-i în UE, iar România e – şi e campioană cel puţin europeană la plecaţi la muncă! De ce? Păi, de bine ce guvernează PSD şi ALDE (susţinuţi de UDMR), nu?

Doamne, ce acţiune fenomenală ar fi ca în fiecare localitate din ţară, rudele rămase să aşeze în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, câte o pereche de pantofi în faţa primăriei ori în centrul satului care ţine de o comună de la fiecare rudă plecată la muncă în străinătate!

În concluzie:

Vai de părinţii care nu ascultă de copii (şi votează PSD sau ALDE)!

Vai de bunicii care nu ascultă de nepoţi (şi votează PSD sau ALDE)!

Vai de nepoţii care nu ascultă de bunici (şi nu se duc la vot)!

Vai de copiii care nu ascultă de părinţi (şi nu se duc la vot)!

P.S.

Dau eu, sâmbătă, să-i urez la mulţi ani poetului Ştefan Manasia. "La mulţi ani cu sănătate" am vrut să scriu (şi am scris până la urmă), dar ştiţi ce variante mi-a oferit Facebook iniţial, după ce-am tastat cu? Valoare sau PSD!??? Ce naiba, fraţilor, până acum Facebook ştia să-mi ofere cuvântul potrivit (apărea, după cu, automat sănătate), acum vine cu propuneri indecente politic? Te pomeneşti că şi-a băgat PSD (ş)pioni la FB?!?! Ori poate că, totuşi, cineva a introdus aceste propuneri ca să ne ajute să ne imaginăm mai lesne viitorul cu PSD în toate şi peste tot şi să ieşim naibii la vot!?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii