Daea: Legea laptelui vrea să elimine falsurile de pe piaţa laptelui, firmele nu informează corect

joi, 03 ianuarie 2019, 21:38
3 MIN
 Daea: Legea laptelui vrea să elimine falsurile de pe piaţa laptelui, firmele nu informează corect

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul legii laptelui pentru a elimina falsurile din piaţă şi pentru etichetarea corectă a produselor, în condiţiile în care trei sferturi din firmele cotrolate foloseau grăsimi hidrogenate în locul lactatelor.

„Am luat decizia de a face o lege pentru a defini exact lucrurile şi a urmări cu atenţie acest produs în aşa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un câştig rapid să tulbure piaţa şi să pună la îndoială produsele pe care le fac românii", a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Ministrul spune că a pornit de la starea producătorilor locali de lapte, care au dificultăţi în valorificarea produselor şi că ANSVSA, ANAF şi ANPC au făcut controale pentru a se vedea ce se întâmplă în piaţă. Din 241 de unităţi verificate, 165 de unităţi utilizau grăsimi hidrogenate şi informau incorect consumatorii, prezentândud produsele ca fiind pregătite cu telemea, brânză, caşcaval, lapte sau unt. Controalele au avut loc în Bucureşti, Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara, Braşov şi Constanţa. Au fost date amenzi de peste 768.000 de lei, iar în 12 cazuri a fost suspendată activitatea companiilor.

Proiectul legii laptelui, pus în dezbatere publică, prevede interdicţia de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în acelaşi loc cu laptele şi produsele lactate care nu conţin grăsimi hidrogenate sau înfiinţarea Registrului Laptelui. Proiectul reglemetează sectorul laptelui şi al produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte şi a celor ce au ca materie primă produse obţinute din lapte şi creează cadrul juridic în ceea ce priveşte, prezentarea produselor şi comercializarea acestora.

Legea spune ce informaţii obligatorii trebuie inscripţionate pe eticheta laptelui de consum şi a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011. De asemenea, se înfiinţează Registrului Laptelui în cadrul direcţiei tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale., în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfăşura activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, destinate comercializării. Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate. Expunerea de motive arată că în urma actiunilor de control efectuate de instituţiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum şi a produselor lactate, s-a constatat ca prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, continutul de grasime, de proteina sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producatori prin etichetare. Se constata astfel ca un procent important din produsele lactate verificate nu respecta standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producatori, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse inlocuitoare de produse lactate, inducand in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Produsele obtinute din lapte si/sau cazeina si grasimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de branzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creează ideea ca sunt produse lactate, desi acestea sunt grasimi vegetale. Denumirile utilizate în prezent scot in evidenta anumite ingrediente care prin proportia lor in compozitie nu dau specificitate produsului şi creează confuzie pentru consumatori.

Comentarii