Ratează Iaşul un nou proiect de anvergură?

De ce nu au început lucrările de modernizare la Spitalul de Copii?

miercuri, 07 noiembrie 2018, 02:58
2 MIN
 De ce nu au început lucrările de modernizare la Spitalul de Copii?

Lipsa unor oferte admisibile pentru proiectarea lucrărilor de aproape 30 milioane euro a dus la sistarea licitaţiei şi la modificarea planului de achiziţii. Implicit, şi termenul de finalizare a fost împins cu peste un an.

„Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de la nivelul judeţului este pus în pericol de către Consiliul Judeţean Iaşi. Implementarea proiectului «Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria» a fost prelungită cu încă 15 luni“, a afirmat consilierul judeţean Camelia Ciornia.

Ea a amintit că, la mijlocul lunii august, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a respins documentaţia de atribuire a contractului de servicii de proiectare şi execuţie a lucrărilor. În consecinţă, documentaţia de atribuire a contractului pentru aceste servicii se află, din nou, în verificare la ANAP.

Amintim că licitaţia pentru proiectare a fost lansată pe 19 decembrie anul trecut, pornind în sens descrescător de la valoarea de 2,43 milioane de lei. Pachetul de servicii se referă la documentaţia tehnică pentru obţinerea auto­rizaţiei de construire, documenta­ţia pentru organizarea execuţiei, proiectul tehnic, detalii de exe­cuţie (anexă la proiectul tehnic), scenariu de securitate la incendiu, certificat de performanţă energetică şi asistenţă tehnică din par­tea proiectantului.

În ceea ce priveşte serviciile de consultanţă pentru managementul de proiect, procedura de licitaţie a fost anulată deoarece nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă. Deşi a fost reluată ulterior, în data de 8 august ANAP a respins documentaţia de atribuire a contractului de achiziţie publică, a mai spus consilierul PMP, care arată că, din acest motiv, data de finalizare a proiectului a devenit 31 ianuarie 2023.

„Consiliul Judeţean a respectat paşii legali în ceea ce priveşte derularea procedurilor de achiziţie şi s-a conformat întocmai cerinţelor impuse de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP)“, a replicat administraţia judeţului.

Cât priveşte sistarea procedurii de licitaţie în lipsa unei oferte admisibile, CJ a solicitat Organismului de Implementare a Programului Operaţional Regio­nal modificarea planului, prin introducerea unei achiziţii mixte, „Servicii elaborare proiect tehnic şi asistenţă tehnică a proiectantului şi execuţie lucrări de construcţie“. Acum, documentaţia de atribuire pentru acest contract a ajuns, din nou, în verificare la ANAP, în timp ce procedura pentru achiziţia de servicii de consultanţă pentru managementul de proiect se află în etapa evaluării ofertelor. Prin urmare, termenul de finalizare a fost reconfirmat pentru 31 ianuarie 2023.

Proiectul modernizării Spita­lului de Copii este finanţat prin fonduri europene (20 de milioane de euro), sumă la care se adaugă 7,2 milioane, contribuţia CJ.

Un alt proiect vizează o clădire nouă pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor. Construirea şi do­tarea a fost evaluată la peste 12 milioane de lei, din care partea CJ este de aproximativ 5 milioane de lei. Odată începute, lucrările vor dura doi ani şi jumătate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii