Der Standard: Austria, constrânsă de americani să renunţe la veto pentru primirea României în Schengen

luni, 11 decembrie 2023, 12:48
3 MIN
 Der Standard: Austria, constrânsă de americani să renunţe la veto pentru primirea României în Schengen

Discuţiile cu oficiali americani au fost decisive pentru schimbarea poziţiei Austriei în privinţa aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

De când Austria a refuzat în mod neaşteptat aderarea României la Schengen în urmă cu un an, diplomaţii români au lucrat neobosit la o soluţie, iar primele succese sunt acum evidente, relatează publicaţia austriacă Der Standard, după ce ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a anunţat că Viena este de acord cu renunţarea la controalele pe aeroporturi, în schimbul unor condiţii. Potrivit publicaţiei austriece, citată de Digi24.ro, discuţiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, şi diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunţarea la veto, în condiţiile în care România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Următorii paşi urmează să fie conveniţi luni şi marţi la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniştrilor de interne ai UE care va avea loc în Slovenia. Karner cere ca operaţiunile Frontex în Bulgaria să se tripleze şi ca UE să dea mai multe fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor.

Graniţa dintre Bulgaria şi România pe Dunăre va continua să fie monitorizată. În plus, România şi Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanţii de azil sirieni şi afgani care se află în Austria. Acest punct trebuie încă negociat. Bucureştiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanţii de azil care au trecut prin România, conform Regulamentului Dublin, mai scrie publicaţia.

Austria şi-a justificat opoziţia faţă de extinderea Schengen spunând că prea mulţi migranţi vin în Austria. Autorităţile din Bucureşti au subliniat însă că maximum două procente dintre migranţi au trecut prin România, iar ceilalţi au venit prin Serbia şi Ungaria. După decizia Austriei, Olanda, care era doar împotriva intrării Bulgariei în Schengen, nu şi a României, ar putea ar putea şi ea renunţa la această opoziţie.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la Digi24 că urmează negocieri tehnice pentru intrarea României în „Air Schengen”. „Pentru noi, declaraţia nu a fost surprinzătoare, ne aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria şi-a schimbat poziţia, deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă. Au avut loc discuţii permanente în lunile prealabile acestei declaraţii. Contactul a fost permanent, şi la nivel de minister de Interne, şi la nivel de minister de Externe şi în continuare vor fi aceste discuţii, pentru că negocierile continuă”, a explicat Predoiu.

„Principala relevanţă e că avem o schimbare de poziţie, cei implicaţi în acest proces înţeleg foarte bine care este relevanţa. De acum înainte se intră pe un teren al discuţiilor tehnice. Vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificată această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral.

Mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua, şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Dar încă suntem în plin proces de negociere”, a adăugat ministrul.

Citeste articolul pe Digi24.ro!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii