COMUNICAT DE PRESA

Doi deputaţi PMP, din care unul din Iaşi, cer demiterea ministrului Transporturilor

luni, 18 decembrie 2017, 11:58
4 MIN
 Doi deputaţi PMP, din care unul din Iaşi, cer demiterea ministrului Transporturilor

Am interpelat, de curând, Ministerul Transporturilor în legătură cu stadiul actual al proiectului privind construirea Autostrăzii Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni (A8) – Autostrada „Unirii”, întrucât pentru realizarea acestei autostrăzi am şi iniţiat, împreună cu colegul deputat PMP din Iaşi, Petru Movilă, un proiect legislativ, care a fost, recent, adoptat tacit de către Senatul României. 

Atenţie, în 10 noiembrie 2017, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a răspuns oficial interpelării mele, indicând că Obiectivul „Autostrada Târgu-Mureş – laşi – Ungheni” este cuprins în Master Planul General de Transport al României, document strategic aprobat prin H.G. nr. 666/2016, în vederea finanţării externe nerambursabile, fiind împărţit în 3 proiecte: Autostrada Târgu-Mureş – Ditrău, Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ şi Autostrada Târgu Neamţ – laşi – Ungheni. Aceste sectoare se află, conform răspunsului ministrului, în diferite faze de licitare a proiectelor privind studii de fezabilitate sau revizuire a celor realizate anterior, de elaborare a proiectelor tehnice de execuţie sau obţinere a acordurilor de mediu, fiind precizate şi termenele asumate de către cei responsabili în acest sens.

În schimb, la doar o lună de zile de la răspunsul ministrului Felix Stroe la interpelarea mea, acesta susţine în cadrul lucrărilor Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului o nouă strategie, personală, conform căreia, citez, „Facem autostrada Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov, întrucât este un traseu mult mai uşor de realizat“, comparativ cu varianta Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni. Este năucitoare şi de-a dreptul iresponsabilă o asemenea poziţie din partea ministrului în cauză, câtă vreme pentru Autostrada A8, în varianta sa oficială, cuprinsă într-o hotărâre de guvern şi inclusă deja în Master Planul General de Transport al României, aprobat de Comisia Europeană, s-au cheltuit deja zeci de milioane de euro pentru studii de fezabilitate iar în documentele oficiale nu apare nicio referinţă privind această variantă subiectivă a ministrului Felix Stroe.

Aflăm însă că decizia ministrului de a schimba un proiect naţional cu un proiect personal nu este deloc întâmplătoare ci, printr-o „coincidenţă”, Felix Stroe are interese financiare în zona Bacăului, controlând regia de apă din Oneşti. Adică, SC RAJA SA Constanţa a preluat în acest an serviciul de furnizare a apei în municipiul Oneşti iar Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, a fost directorul general al societăţii din anul 2003 până acum două luni, când a preluat portofoliul Transporturilor. Pe lângă Oneşti (Bacău) şi Constanţa, RAJA asigură furnizarea apei în alte şase judeţe: Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.

Iată, aşadar, cum face şi desface PSD prin liderii săi infrastructura României, după cum stabilesc interesele de grup infracţional organizat aflat la guvernarea României. Mai mult, se demonstrează încă o dată că judeţul Mureş nu contează în asumările politice şi cu caracter electoral ale marilor proiecte naţionale, decât în măsura în care UDMR revendică vreo pretenţie cu caracter etnic. Le recomand acum udemeriştilor să reacţioneze, să riposteze politic, şi să nu voteze alături de PSD – ALDE modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, făcând astfel dovada că, într-adevăr, ţin la judeţul Mureş, se împotrivesc izolării economice a acestuia şi îi preocupă bunăstarea cetăţenilor pe care îi reprezintă. Să nu uităm că, anul trecut, lideri ai PSD indicau şi mutarea traseului autostrăzii Braşov – Târgu-Mureş, invocând un nou traseu preferabil: Braşov – Sibiu.

Vă întreb, cu ce v-au greşit mureşenii încât să-i pedepsiţi astfel politic, trădându-le şi interesele naţionale şi cele privind dezvoltarea economică pe termen lung, prin înţelegeri de haită preocupată doar de profiturile personale, prin trocuri legislative discriminatorii etnic, prin complicităţi cu UDMR, prin asumări legislative cu caracter de scut penal împotriva justiţiei absolut revoltătoare?!

Ȋmpreună cu colegul meu de la Iaşi, deputatul Petru Movilă, solicit primului-ministru, Mihai Tudose, să-l demită urgent pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care consideră ministerul propria moşie iar proiectele acestuia şi bugetul pe care-l are la dispoziţie par propria puşculiţă. Să nu mai vorbim că generează pentru România în plan extern o situaţie ridicolă, în raport cu Comisia Europeană, căreia va trebui să-i explice cum de ţara noastră a cheltuit zeci de milioane de euro pentru studiile aferente Autostrăzii A8, a inclus-o în Master Plan, a promovat o hotărâre de guvern în acest sens, iar acum s-a răzgândit brusc şi o apucă într-o altă direcţie, după cum i se năzare unui ministru aflat vremelnic şi, se pare, din greşeală într-o astfel de funcţie. Este inacceptabil ca un astfel de ministru să mai rămână măcar o zi în funcţia respectivă, cu atât mai mult cu cât m-a minţit prin răspunsul pe care mi l-a furnizat la interpelarea pe această temă, pe care i-am adresat-o în urmă cu o lună.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii