Extinderea Penitenciarului din Copou, respinsă şi a doua oară

miercuri, 20 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Extinderea Penitenciarului din Copou, respinsă şi a doua oară

Membrii Comisieide urbanism au ridicat problema oportunităţii localizării actuale, şi au susţinut că mai oportun ar fi o relocare a Penitenciarului.

Comisia de urbanism a respins, pentru a doua oară, proiectul de extindere a Penitenciarului Iaşi pe actualul amplasament din Copou. La fel ca în şedinţa precedentă, din luna ianuarie, membrii Comisiei au ridicat problema oportunităţii localizării actuale a unităţii şi au susţinut că mai oportun ar fi o relocare a Penitenciarului în altă zonă. Comisia a respins proiectul în condiţiile în care cei mai mulţi dintre consilieri s-au abţinut de la vot. La şedinţa de ieri au participat şi trei reprezentanţi ai unităţii, printre care şi noul director al instituţiei, Marian Dima. Potrivit şefilor Penitenciarului Iaşi, intenţia este de a extinde unitatea cu o nouă construcţie, în formă de „U”, care să găzduiască doar pavilioane de detenţie. „Încercăm să îmbunătăţim condiţiile de cazare”, a spus directorul Penitenciarului.

El a subliniat în faţa Comisiei că investiţia a fost estimată la 10 milioane euro. Noua construcţie, ce este prevăzută pe terenul liber spre str. Fagului, ar urma să aibă 600 de locuri de cazare, iar acest lucru ar înseamna ca în fiecare cameră să fie doar câte două persoane private de libertate. Cu tot cu pavilioanele existente, Penitenciarul Iaşi ar urma să aibă o capacitate de 1.100 de locuri, toate conform standardelor europene. Despre o posibilă relocare, Ministerul Justiţiei a transmis, în mai multe rânduri, că investiţia în construirea unui nou Penitenciar de la „zero” ar însemna o alocare financiară de cel puţin 100 milioane euro. Reprezentanţii Penitenciarului Iaşi au precizat ieri că, pe termen scurt, „cea mai optimă variantă” constă în extinderea actualei unităţi. În cadrul Comisiei nu au fost contestaţi indicatorii urbanistici ai proiectului, discuţiile fiind doar pe problema oportunităţii. Unii dintre membrii forului au propus Penitenciarului şi alte soluţii: schimb de terenuri cu o autoritate publică, existând suprafeţe la periferia oraşului care au deja clădiri ce ar putea fi reabilitate şi reconfigurate într-un nou Penitenciar. „Nu orice clădire civilă poate fi transformată într-un pavilion de detenţie”, a fost replica şefilor unităţii.

Consilierii au amintit că Penitenciarul Iaşi are disponibilă o suprafaţă de teren în apropiere de Piatra Neamţ pentru construirea unui nou penitenciar încă din 2012.  În schimb, şefii unităţii de la Iaşi au precizat că nici acum şapte ani nu s-a pus problema relocării, ci doar să se construiască un penitenciar care să deservească judeţul Neamţ. Proiectul de extindere din Copou prevede dublarea suprafeţei construite existente. În final, construcţiile ar urma să ocupe circa 45% din terenul pe care instituţia îl deţine (52.000 mp). Noul imobil propus este în formă de „U” cu trei corpuri de clădire înalte de 20 metri. Un alt proiect discutat de către Comisie a vizat construirea a mai multe imobile care să cuprindă locuinţe colective (circa 200 apartamente), birouri şi spaţii conexe. Amplasamentul investiţiei este pe str. Mitropolit Varlaam, pe un teren al fostei fabrici Nicolina. Proiectul, în care este implicat patronul Hotelului Unirea (Lucian Grecu), a fost aprobat de către Comisie. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii