O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

„Femeia de hârtie” de Rabih Alameddine

joi, 31 decembrie 2020, 11:34
2 MIN
 „Femeia de hârtie” de Rabih Alameddine

Ajunsă la şaptezeci şi doi de ani, Aaliya, o femeie care nu se simte necesară nimănui, povesteşte despre sine şi despre cei apropiaţi. Locuieşte singură într-un apartament din Beirut, dar casa ei adăposteşte sute de tomuri, cum nimeni din capitala Libanului nu mai are. 

Divorţată, fără copii, avînd drept Dumnezeu scriitori şi opere faimoase, femeia a lucrat o viaţă ca librar şi de aproape cinci decenii traduce în fiecare an în arabă una dintre cărţile care i-au plăcut. Munca sa nu este destinată altor ochi, căci Aaliya doar creează şi depozitează: traducerile sînt îngropate în cutii şi păstrate în apartament. Lucrurile se schimbă însă cînd un dezastru neaşteptat ameninţă să distrugă tot ce Aaliya a creat în lunga-i viaţă. Concentrat, un nebănuit ghid de lectură, romanul cuprinde poveşti cuceritoare despre Beirutul de azi şi de ieri, despre războiul civil din Liban, o lume fascinantă ţesută în amintirile unei neobosite cititoare.

Roman finalist al National Book Award 2014 şi al National Book Critics Circle Award 2015

 

DESPRE AUTOR

Rabih Alameddine (n. 1959) s-a născut la Amman, în Iordania, şi a crescut în Kuweit şi în Liban. La şaptesprezece ani s-a mutat în Anglia şi apoi în Statele Unite. Pasionat de matematică, a studiat ingineria la University of California din Los Angeles, apoi a absolvit un masterat în administrarea afacerilor. A publicat pînă în prezent o antologie de povestiri şi mai multe romane: Koolaids: Arta războiului (1998); Eu, divinul (2001); Hakawati (2008); Femeia de hîrtie (2014; Polirom, 2015, 2018) şi Îngerul istoriei (2016). În 2002 a fost beneficiarul prestigioasei burse de creaţie Guggenheim. În prezent îşi împarte viaţa între San Francisco şi Beirut.

 

De marţi, 5 ianuarie 2021, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: "Femeia de hârtie" de Rabih Alameddine
Pret: 15 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii