De Business

Punem punctul pe știi

Firmele ieşene nu prea s-au înghesuit să ceară subvenţii pentru programele de ucenicie

vineri, 15 ianuarie 2021, 08:00
2 MIN
 Firmele ieşene nu prea s-au înghesuit să ceară subvenţii pentru programele de ucenicie

Firmele din judeţul Iaşi care au nevoie de specialişti, dar nu îi găsesc pe piaţa muncii, au posibilitatea să primească bani de la stat dacă aleg să îi „şcolească” la locul de muncă. 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi acordă o subvenţie în valoare de 2.250 de lei/lună de ucenic/stagiar angajatorilor care încadrează, prin programe de ucenicie sau stagii de practică, şomeri non-NEET (cu vârsta peste 25 de ani), urmare a proiectului „UNIT 5 RMD şi RMPD – Ucenicie şi stagii pentru şomerii non-NEET din regiunile mai dezvoltate şi mai puţin dezvoltate”, implementat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în perioada 05.04.2019 – 04.10.2022.  

La nivelul judeţului Iaşi, din aprilie 2019 şi până în decembrie 2020 au fost înregistraţi 17 agenţi economici care au solicitat subvenţionarea locurilor de muncă pentru organizarea programelor de ucenicie în meserii de nivel 2 şi 3, pentru 163 de ucenici, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi” oficialii AJOFM Iaşi. Valoarea totală a cererilor de rambursare este de 3,4 milioane de lei. Bugetul total al proiectului la nivel naţional se ridică la 355,8 milioane de lei, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Obiectivul principal îl reprezintă îmbunătăţirea posibilităţilor de încadrare a minimum 9.617 de şomeri, inclusiv persoane din mediul rural sau care aparţin minorităţii roma, informaţi, consiliaţi şi profilaţi de către AJOFM, înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare.

Firmele beneficiază la cerere de această subvenţie pe toată durata contractului de ucenicie/stagiu încheiat, astfel: pe o perioadă de la 6 luni la 3 ani pentru contractele de ucenicie, perioada variind în funcţie de nivelul de calificare (cu condiţia menţinerii raporturilor de muncă ale acestor categorii de persoane), şi pe o perioadă de 6 luni pentru contractele de stagii. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii