Gâlceavă între vecini la Sankt Petersburg

marți, 10 iulie 2018, 01:43
3 MIN
 Gâlceavă între vecini la Sankt Petersburg

Franţa şi Belgia se întâlnesc, astăzi, de la ora 21:00,  în prima semifinală a Cupei Mondiale. Belgienii conduc în bilanţul întâlnirilor, însă la turneele majore au câştigat întotdeauna francezii. Cocoşii” sunt favoriţi la casele de pariuri, însă belgienii sunt neînvinşi de la Euro 2016

 

 

 

Franţa şi Belgia se întâlnesc astăzi, pe stadionul din Sankt Petersburg în prima semifinală a Cupei Mondiale. Este a patra întâlnire care se dispută între cele două echipe la un turneu final major, toate cele trei anterioare soldându-se cu victoriile francezilor. În 1938, la Paris,a fost 3-1 în optimi. Tot la o competiţie organizată în Hexagon, Euro1984, cele două vecine au fost colege de grupă, iar echipa care a câştigat în cele din urmă titlul a învins cu un sever 5-0, trei goluri fiind marcate de excepţionalul Michel Platini, iar câte unul de Alain Giresse şi Luis Fernandez. În 1986, cele două echipe au jucat finala mică. A fost un meci agreabil, care s-a soldat cu prelungiri. Jan Ceulemans a marcat primul gol pentru “diavoli” dar până la pauză, elevii lui Henri Michel au întors rezultatul prin Jean-Marc Ferreri şi Jean-Pierre Papin. Nico Claesen a egalat, iar în prelungiri Bernard Genghini şi Manuel Amoros (din penalty) au stabilit scorul final de 4-2. Pentru “les bleus” a fost egalarea celei mai bune performanţe de până atunci, medalia de bronz (precedenta, în 1958). Pentru “les rouges” acel loc IV reprezintă rezultatul suprem la Cupa Mondială şi astăzi, Între timp, Franţa a cucerit titlul mondial în 1998 şi  a jucat finala în 2006.

Ca bilanţ general, Franţa şi Belgia au susţinut 73 de meciuri, linia de palmares fiind net superioară “diavolilor”: 30-19-24. Ultimul duel a avut loc în 2015, un meci amical câştigat de belgieni cu 4-3 pe Stade de France, prin golurile marcate de Fellaini (2), Nainggolan şi Eden Hazard, respectiv Valbuena, Fekir şi Payet.
La ediţia actuală, Belgia are cel mai productiv atac, cu 14 goluri înscrise în cele cinci victorii obţinute până acum, din cinci meciuri jucate. Atacantul Romelu Lukaku are patru goluri reuşite, celelalte aparţinând lui Eden Hazard (2), Mertens, Batsuayi, Januzaj, Vertonghen, Fellaini, Chadli, De Bruyne şi… un autogol al brazilianului Fernandinho. Franţa nu a impresionat în faza grupelor, obţinând victorii la limită cu Australia şi Peru, precum şi o remiză cu Danemarca, dar a avut prestaţii în creştere în faza KO, eliminând Argentina (4-3) şi Uruguay (2-0). “Cocoşii” lui Didier Deschamps au înscris nouă goluri: Griezmann 3, Mbappé 3, Pavard, Varanne, beneficiind şi ei de un autogol, semnat de australianul Behic. Franţa are o defensivă solidă, primind doar patru goluri (dintre care trei în meciul cu Argentina!), în timp ce belgienii au un gol mai puţin la pasiv. Echipa Belgiei este a doua cea mai tânără echipă la acest Mondial, fiind depăşită doar de Nigeria.

 

Francezii sunt creditaţi cu prima şansă de către casele de pariuri, însă Belgia are ultimele 23 de jocuri fără înfrângere, fiind neînvinsă de la ultima competiţie majoră, Euro 2016 (semifinala cu Ţara Galilor, 0-2). După acest meci, selecţionerul Marc Wilmots a fost înlocuit cu spaniolul Roberto Martinez.
Belgienii nu vor putea conta în meciul de marţi pe jucătorul de bandă dreapta Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), suspendat, probabilul său înlocuitor fiind Yannick Carrasco. Absenţa lui Meunier poate duce şi la o schimbare a sistemului de joc, în 4-4-2. La echipa franceză, sunt probleme cu stoperul Samuel Umtiti, dar staff-ul tehnic şi medical mai au speranţe că îl vor recupera.

 

Formaţiile probabile

Franţa: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti (Kimpembé), Hernandez – Kanté, Pogba – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps
Belgia: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen – Chadli, Witsel, De Bruyne, Carrasco – Lukaku, E.Hazard. Selecţioner: Roberto Martinez.

Arbitru: André Cunha (Uruguay).

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii