Iașul, printre cele mai infectate orașe din România. 399 de noi cazuri. Intrăm în scenariul roșu

duminică, 26 septembrie 2021, 12:19
3 MIN
 Iașul, printre cele mai infectate orașe din România. 399 de noi cazuri. Intrăm în scenariul roșu

Încă o zi cu județul Iași pe val – pe Valul 4: 399 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore, cel mai mare nivel după București (653) și Timiș (442).

Incidența în municipiul Iași a urcat de la 2,73, ieri, la 2,94 cazuri/ 1000 locuitori, azi. 

Alte două orașe din județ au trecut de 4: Hârlău (5,47) și Tg. Frumos (4.02). 
Cinci comune se situează, de asemenea, peste acest prag: Cucuteni (4,40), Dumești (4,02), Lețcani (4,75), Miroslava (4,14), și Vlădeni (4,36). 
Comunele care au trecut pragul de la care Certificatul verde devine necesar pentru unele situații, respectiv în comunitățile unde au fost raportate azi peste 3 cazuri/ 1000 loc.: Deleni (3,24), Mădârjac (3,07), Românești (3,49), Trifești (3,09) și Valea Lupului (3,84).

Datele complete, AICI

Scenariul roşu – Peste 3 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile

De la începutul acestei săptămâni, în localităţile din România unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a depăşit 3 la mie, mai poţi avea acces în restaurante, baruri, la spectacole, la piscină, la evenimente sportive sau evenimente private – precum petreceri, nunţi şi botezuri – doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Măsura este valabilă inclusiv pentru copiii care au mai mult de 6 ani.

Persoanele nevaccinate şi cele care nu au trecut prin boală, precum şi copiii între 6 şi 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării – RT-PCR sau test rapid antigen – pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen (efectuat doar în clinici specializate) şi în cel mult 72 de ore de la testul PCR. Preţul unui test rapid începe de la 50-60 de lei şi poate ajunge la 150-180 de lei, în clinicile din România, în timp ce preţul unui test RT-PCR variază între 200-400 de lei.

Obligativitatea certificatului COVID a fost introdusă de Guvern vinerea trecută, printr-o Hotărâre care a intrat în vigoare luni.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu este închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăşi 6), dar accesul este condiţionat de dovada că participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală – dovada fiind prezentarea certificatului verde COVID.

Şi copiii cu vârsta de peste 6 ani au nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinţii la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vinerea trecută. În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
Singurii exceptaţi la prezentarea dovezilor privind testul PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea împotriva COVID sunt copiii cu vârsta mai mică de 6 ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii