Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

Mântuitorul Hristos a venit în lume pentru a reface legătura omului cu Dumnezeu, dar şi a oamenilor între ei: "pentru ca toţi să fie una" (Ioan 17, 21). Domnul nu a făcut vreo diferenţiere între evrei şi samarineni, între farisei şi vameşi, între oameni sănătoşi şi leproşi. Dimpotrivă. A căutat spre fiecare cu aceeaşi dragoste. A mustrat lenea, viclenia, îndărătnicia, minciuna, trădarea şi făţărnicia. Nu a forţat libertatea nimănui, nu a căutat să copleşească prin minuni, să impresioneze şi să stăpânească. A vindecat mulţimi de bolnavi, dar nu a făcut să dispară boala. A hrănit mii de oameni în pustie, dar nu a eradicat foamea din lume. A înviat pe unii, dar nu a suspendat moartea biologică. A potolit furtuni, dar nu a schimbat clima. Mai mult, ne-a avertizat că "în lume necazuri vom avea" (cf. Ioan 16, 33). Cum putem noi să ne explicăm acestea, dacă nu prin faptul că El ne respectă alegerile făcute începând cu cea din grădina Edenului? Întrupându-Se, Domnul nu oferă "raiul pe pământ", ci Împărăţia Cerurilor. Iar "Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în chip văzut" (cf. Luca 17, 20), căci ea este "înlăuntrul nostru" (cf. Luca 17, 21). Aşadar, dacă omul nu se va schimba lăuntric, cu harul lui Dumnezeu, dacă nu-şi va vindeca sufletul prin pocăinţă, degeaba se va strădui să schimbe cele din afară.

De-a lungul istoriei au fost tot felul de categorisiri şi de "categorii": sclavii şi stăpânii lor, iudeii şi elinii, săracii şi bogaţii, albii şi negrii, "rasa superioară" şi alte rase, exploataţii şi exploatatorii. Cei însă care "s-au îmbrăcat în Hristos" sunt una, spune Sfântul Apostol Pavel: "Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască" (Galateni 3, 28). În Biserică nu se fac împărţiri pe nici un fel de criterii extrateologice: nici pe criterii politice, nici economice, nici etnice, cu atât mai puţin pe criterii medicale sau de oricare altă natură. Chiar dacă unii suntem "chemaţi", alţii "credincioşi", unii au preoţie sacramentală, alţii preoţie universală, unii sunt mai virtuoşi, alţii mai păcătoşi, unii mai implicaţi, alţii mai neputincioşi, unii mai înţelepţi, alţii mai nepricepuţi – în fapt, toţi "un trup suntem în Hristos şi fiecare suntem mădulare unii altora" (Romani 12, 5). Dar nu numai faţă de cei din Biserică, ci faţă de tot omul suntem îndemnaţi de Mântuitorul să arătăm dragoste: "Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi" (Matei 5, 45).

Aşadar, nu este nimic creştinesc în a împărţi oamenii pe categorii pentru a eticheta sau a discrimina. Nu se pot pune la zid mulţimi de oameni în numele unui impersonal "bine general". Nu se poate construi sau revitaliza o societate sacrificând libertăţi individuale. Avem nevoie nu de dezbinare, ci de conştiinţa că toţi împreună suntem şi împreună pătimim în aceste vremuri grele, că doar prin solidaritate putem birui, iar nu prin măsuri abuzive sau condiţionări nejustificate. Putem fi împărţiţi (de forţe lumeşti sau de isterii apocaliptice), dar să rămânem nedespărţiţi (în Dumnezeu).

Iar dacă, totuşi, sunt unii doritori de segregare, să ne aducem aminte că separare va fi doar la sfârşitul veacurilor. Atunci, la Judecată, Domnul "va despărţi pe unii de alţii, precum desparte oile de capre" (Matei 25, 33). Şi nici atunci nu va fi vreo discriminare, ci fiecare se va plasa "de-a dreapta sau de-a stânga", funcţie de alegerile sale, de cum a primit sau nu dragostea lui Dumnezeu. Cei care se grăbesc să facă deja judecăţi pe pământ, împărţind oamenii, se pun pe ei înşişi în locul Dreptului Judecător. Şi cutremurător lucru este a te pune în locul lui Dumnezeu!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri