IN MEMORIAM – ANGHEL STANCIU

miercuri, 28 iunie 2023, 09:41

S-a născut la 15 august 1949, în comuna Toporu, județul. Giurgiu. A absolvit  în 1972, ca șef de promoție, Institutului de Construcții București, Facultatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri, fiind încadrat la Institutul Politehnic  din Iași unde, în 1981, obține titlul de doctor inginer în specialitatea Geotehnică și Fundații la Facultatea de Construcții. Parcurgând toate treptele didactice, din 1992  a  fost profesor titular la disciplinele Geotehnică și Fundații de la Facultățile de Construcții și Hidrotehnică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Din 1996  a devenit conducător de doctorat în domeniul Inginerie Civilă,  calitate în care a condus programele de cercetare a 10 doctoranzi cu teze validate și diplome acordate.

Competența profesională i-a fost apreciată și recunoscută fiind ales/numit în diferite funcții de conducere: Șef al Catedrei de Căi de Comunicații și Fundații, de la Facultatea de Construcții și Instalații și ulterior, Director al Departamentului Căi de Comunicații și Fundații, din aceeași Facultate; tutore postdoctorat  în Proiectul „Dezvoltarea și susținerea deprograme postdoctorale multidisciplinare în domenii tehnice prioritare ale strategiei naționale de cercetare-dezvoltare-inovare”; Președinte al Senatului Universității Tehnice”Gheorghe Asachi” din Iași în intervalul 2012-2016.

Pe parcursul celor 50 de ani de activitate didactică și științifică a elaborat 216 lucrări publicate in reviste cotate Web of Science, reviste indexate in Baze de date internaționale și volume ale unor conferințe internationale/naționale cu tematică de profil.  A redactat  și coordonat, cu măiestrie și rigoare o lucrare monumentală în domeniul geotehnicii și fundațiilor publicată în 3 volume :

Tratatul de Fundații, vol. I. Fizica și mecanica pământului, (2006)de 1644 pagini a primit, Premiul Academiei Române ”Anghel Saligny” în anul 2008;volumul al II-lea, Fundații, Investigarea terenului de fundare, de 976 pagini, (2016) a primit premiul ”Herman Oberth” al Academiei Oamenilor de Știință, Secția Științe Tehnice, în anul 2016;  iar cel de al treilea volum din seria Fundații, de 1564 pagini, a primit premiul ”Ion M. Gheorghiu”  al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești, în anul 2022, precum și premiul ”Anghel Saligny” al Academiei Române, în anul 2022. Ansamblul celor 3 volume a fost distins, în anul 2022, cu premiul ”Mihai Hanganu” și de către Academia de Științe Tehnice din România.

Profesor Anghel Stanciu  a fost, totodată, un OM al Cetății, fiind ales în Parlamentul României  – Camera Deputaților –timp  de șase mandate (1992 – 2016), unde  a deținut funcția de Șef al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport pe durata a 10 ani, ipostază în care a avut numeroase inițiative legislative.

Recunoașterea valorii profesionale și civice s-a concretizat în importante distincții  naționale: Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler  (2002); Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler (2004); Doctor Honoris Causa al U.S.A.M.V. București din 2003 și al Universității Bioterra București din 2014 etc.

A fost ales președinte al Filialei din Iași a A.O.Ș.R. desfășurând o prodigioasă activitate organizatorică și științifică, sprijinind promovarea unor  valoroase personalități științifice din cele mai diverse domenii de cercetare. 

Membrii titulari, corespondenți și de onoare ai Filialei din Iași a A.O.Ș.R transmit familiei atât de greu încercată întreaga lor compasiune.

ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ, Filiala din Iași