Infracţiunile financiare sunt pedepsite drastic în China: experienţa unui român care a făcut 8 ani de închisoare acolo

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 12:57
2 MIN
 Infracţiunile financiare sunt pedepsite drastic în China: experienţa unui român care a făcut 8 ani de închisoare acolo

Infracţiunile financiare sunt pedepsite drastic în China, pentru că doar partidul trebuie să aibă bani, spune Marius Balo, românul care a stat 8 ani, în condiţii extrem de grele, într-o închisoare chinezează.

Profesorul clujean a scris o carte despre experienţa sa, un roman cu multe elemente din realitate. L-a numit „Păturica roz”, pentru că atât a primit când a fost băgat în arest: o bucăţică de cârpă roz, care mirosea groaznic.

PRESShub a discutat cu Marius Balo despre cartea sa, despre greutăţile prin care a trecut în închisoare şi despre corupţia din China. Dar şi despre mirajul şi despre riscurile unui stat dictatorial.

În primii doi ani nu am reuşit să vorbesc cu nimeni, nu am reuşit să ies dintr-o cuşcă de 12 metri pătrati. Am dorit ca această carte să fie un avertisment pentru cei care se gândesc să călătorească în China, în legătură cu ceea ce înseamnă acest sistem comunist şi cu riscurile la care ne expunem mergând acolo.

Acest dresaj are implicaţii mult mai profunde, pentru că se urmăreşte ca deţinutul, în momentul în care va ajunge la tribunal şi se va afla în faţa judecătorului, să nu mai aibă puterea şi dorinţa de a se apăra.

Era foarte uşor să ajungi în pragul nebuniei. M-am îndepărtat de Dumnezeu după anii de studii, dar din moment ce m-am găsit în această situaţie m-am întors, dar nu pentru că mă aflam în postura fiului risipitor care şi-a dat seama că a greşit. M-am întors pentru că nu mai aveam altă variantă. Aceasta era singura variantă, cealaltă fiind nebunia.

Bineînţeles, în momentul în care intram în cuşca respectivă, nu mai eram un om. Eram un număr. Numărul meu era 140089 şi eram strigat după ultimele trei cifre ale acelui număr, 089.

Este cel mai uşor să scapi de arest dacă reuşeşti să plăteşti o mită poliţiştilor (pentru că în această etapă cazul tău este la poliţie) ca să îi îndupleci să renunţe la acuzaţii, să dea hotărârea de neîncepere a urmăririi penale. Infracţiunile financiare se pedepsesc atât de drastic pentru că există mentalitatea potrivit căreia doar partidul trebuie să aibă bani.

Vezi mai multe detalii pe presshub.ro

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii