De Sănătate

Punem punctul pe știi

Isteria iodului a cuprins şi Iaşul. Ce spun specialiştii de la Facultatea de Farmacie

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Isteria iodului a cuprins şi Iaşul. Ce spun specialiştii de la Facultatea de Farmacie

Războiul din Ucraina a adus în discuţie folosirea arsenalului nuclear sau posibilitatea unui accident la una dintre centralele atomice din ţara vecină. Accidentul de la Cernobîl este încă în memoria ieşenilor născuţi înainte de anii '80. Administrarea de iod nu se poate face preventiv, ci doar înaintea unei astfel de catastrofe nucleare. Antibiotice este producător de iodură de potasiu, iar acum, producţia este stocată pentru rezerva naţională. Deşi autorităţiile anunţă că sunt rezerve suficiente, toate suplimentele cu iod au dispărut din farmacii şi de pe site-urile de profil. Ce este mit şi ce este realitate în cazul administrării iodului?

Pe fondul războiului din Ucraina şi a avertismentelor repetate venite de la Kremlin legate de posibile atacuri nucleare, în ultimele zile ieşenii au luat cu asalt farmaciile cumpărând în disperare iodură de potasiu sau orice alt supliment care conţine iod. În acest moment, medicamentele nu se mai găsesc pe piaţă, inclusiv în comerţul online, stocurile fiind epuizate.

Nicio farmacie din Iaşi nu mai are spre vânzare iodură de potasiu. Mulţi farmacişti au declarat că Ministerul Sănătăţii este cel care a oprit medicamentul de la comercializare, acesta intrând în rezerva de stat. "Iodura de potasiu nu se găseşte în farmacii. Este blocată comercializarea de către Ministerul Sănătăţii. Iodura de potasiu se administrează populaţiei cu vârste de sub 40 de ani, numai în cazul unui accident nuclear, în primele 4-8 ore de la producerea unui astfel de eveniment. Nu se administrează pentru prevenţie. Au încercat mulţi să cumpere, au întrebat mulţi. Eu consider că există foarte multă lume dezinformată cu privire la când şi cum se administrează", a spus patroana unei farmacii din Iaşi.

Aceasta a adăugat că inclusiv suplimentele care conţin iod s-au epuizat, deşi substanţa se regăseşte într-o cantitatea mult prea mică decât cea administrată în cazul unui cataclism nuclear. De exemplu, ieri, pe eMag, dacă doreai să cumperi Iod lichid 225 mg la preţul de 86 de lei, stocul era epuizat. La fel şi pentru supliment Iod Forte 600 de la Parapharm (12 lei cutia). Nici pilulika.ro nu mai avea spre vânzare nicio cutie de Iod Natural, produs de Herbagetica şi care se vinde cu 62,8 lei.

Iodul medical se găseşte în farmacii în două forme. Tabletele de iodid, în doze de 100 sau 200 de micrograme, sunt cele care suplimentează iodul din alimentaţie la pacienţii care au o predispoziţie în a manifesta anumite afecţiuni generate de lipsa de iod în organism, cum ar fi adolescenţii sau femeile însărcinate. În acest caz, în tablete se regăseşte o cantitate foarte mică de iod. Se mai găsesc şi tabletele de iodură de potasiu folosite în general în faza pre-operatorie a persoanelor cu afecţiuni ale glandei tiroide. În acest caz, concentraţia de iod este mult mai mare.

“Este clar că iodura de potasiu nu este un medicament care se administrează în scop preventiv. Ne găsim într-o situaţie similară cu cea de acum doi ani în care am luat câte 30 de flacoane de paracetamol acasă, aşa ca să fie. Nu este cazul în acest moment să ne îngrijorăm. Eu cred că nimeni nu-şi doreşte un atac radioactiv, un posibil incident nuclear care să necesite administrarea iodurii de potasiu. Dar probabil că există nişte rezerve la nivel naţional, la nivelul Ministerului Sănătăţii care va dispune utilizarea acestui medicament în caz de accident nuclear. Subliniez, nu cred că populaţia trebuie să se îngrijoreze atât de mult. Dacă va fi nevoie, colegii mei farmaciştii, cu siguranţă vor întreprinde măsuri pentru a face faţă cererii, se va diviza substanţa în farmacii, vom vedea cum se poate proceda, dar sperăm să nu fie cazul", a spus farmacist principal, Gabriela Tătăranga, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

Medicii atrag atenţia că administrarea soluţiilor concentrate de iod la persoane cu predispoziţie la hipotiroidism sau hipertiroidism pot declanşa cele două boli. Iodura de potasiu se administrează în cazul unui accident nuclear doar la persoanele cu vârsta de sub 40 de ani. Cei care au fost martori la catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986 îşi amintesc că pastila de iodură de potasiu a fost administrată copiilor şi militarilor. “Ideea iodurii de potasiu ca mijloc de prevenţie pentru eventualul atac nuclear este o greşeală. Este un lucru care parţial se poate potrivi pentru că, odată cu emisia nucleară, nu numai iodul radioactiv poate fi eliberat. În contextul unei emisii nucleare, sunt o grămadă de izotopi radioactivi care sunt puşi în libertate. Iodul este unul dintre ei. Ideea este că, în momentul administrării iodurii de potasiu, iodul radioactiv va intra în competiţie cu iodul din iodura de potasiu, protejând glanda tiroidă pentru un timp. Poate fi o formă de protecţie doar dacă este administrată de medic şi doar în cazul în care există emisii radioactive. În rest, iodura de potasiu luată aşa «după ureche», şi în cantităţi aleatorii, face mai mult rău decât bine", a spus dr. Anca Deleanu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Iaşi.

Antibiotice Iaşi, singurul producător de iodură de potasiu din ţară a anunţat farmaciile că medicamentul se află în stocul firmei sub formă de rezervă de stat. Produsul nu poate fi comercializat, iar dacă va fi nevoie, va fi distribuit de autorităţi, în funcţie de necesităţi, a anunţat Antibiotice S.A. 

Comentarii