Judecătorii au fost indulgenţi cu un om al străzii. Serviciul de Probaţiune îl vrea după gratii

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Judecătorii au fost indulgenţi cu un om al străzii. Serviciul de Probaţiune îl vrea după gratii

Un ieşean a scăpat de închisoare pentru că judecătorii au considerat că nu merită să-l caute. Cu greu a putut fi găsită sora acestuia, care a explicat poliţiştilor că fratele său e un om al străzii.

Florin Surdu a fost condamnat în aprilie 2020 la trei ani de închisoare, pentru tâlhărie calificată. Se afla la prima abatere de la legea penală, aşa că judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani. Pe parcursul acestuia, ar fi trebuit să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. La scurt timp după condamnare, s-a întâlnit cu consilierul de probaţiune care i-a explicat condiţiile suspendării pedepsei şi consecinţele nerespectării lor.

Surdu s-a prezentat lunar la întâlniri până în iulie anul trecut, după care s-a făcut nevăzut. Somaţiile trimise la adresa de domiciliu şi mandatele de aducere nu au ajuns la destinatar. Surdu nu ştia să scrie şi nici să citească, nu era angajat nicăieri, ci doar lucra ocazional prin pieţe ca manipulator de marfă şi nu deţinea nicio locuinţă, ci stătea alternativ la diverse rute, atunci când nu era cazat în vreun adăpost al Primăriei sau nu dormea pe stradă. În cele din urmă, Serviciul de Probaţiune a cerut revocarea suspendării pedepsei şi executarea sa în regim de detenţie.

Conform legii, suspendarea poate fi revocată în cazul în care condamnatul nu-şi execută obligaţiile, cu rea-credinţă. De această rea-credinţă nu au părut însă convinşi judecătorii. Surdu era un om al străzii, având o uşoară deficienţă mentală şi cunoscut cu mai multe internări la Institutul de Psihiatrie Socola pe fondul consumului nociv de alcool.

„Nu se poate omite împrejurarea că, realizând o evaluare globală a comportamentului manifestat până la acest moment şi a situaţiei efective a acestuia (persoană fără adăpost, cu afecţiuni psihice), nu reiese intenţia categorică a acestuia de a nu respecta conţinutul hotărârii judecătoreşti de condamnare. Or, având în vedere că deşi au fost efectuate numeroase demersuri în vederea identificării intimatului, acesta nu a fost de găsit, instanţa apreciază că se află în imposibilitatea de a stabili motivele pentru care intimatul nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probaţiune”, au menţionat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au apreciat că mai degrabă, Surdu nu era conştient de consecinţele juridice ale nerespectării măsurilor de supraveghere.

Cererea Serviciului de Probaţiune a fost respinsă. Sentinţa Judecătoriei a fost însă contestată, iar Tribunalul va reexamina cazul la mijlocul lunii viitoare. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii