La Spitalul de Infecţioase sunt internaţi doar bolnavi de Covid şi SIDA

marți, 07 septembrie 2021, 01:50
3 MIN
 La Spitalul de Infecţioase sunt internaţi doar bolnavi de Covid şi SIDA

Din această săptămână nu se mai fac internări pentru alte afecţiuni. Numărul paturilor ATI va ajunge la 17. La IRO, numărul persoanelor depistate cu noul coronavirus a ajuns la 11.

Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva va deveni, din această săptămână, unitate medicală exclusiv COVID. Nu se vor mai face internări pe alte patologii infecto-contagioase, singurul compartiment care îşi va menţine destinaţia este cel dedicat bolnavilor HIV/SIDA. "În momentul de faţă, în spital avem spre îngrijire un număr de peste 100 de pacienţi COVID 19 pozitivi cu forme medii şi severe iar, din nefericire, adresabilitate este în continuă creştere.

De pe 9 septembrie, spitalul va îngriji exclusiv pacienţi COVID, la acea dată toate pavilioanele din cadrul spitalului fiind operaţionalizate în acest sens. Singura patologie non-Covid care beneficia de îngrijire medicală de specialitate şi care se va desfăşura în condiţii epidemiologice stricte într-un sector special destinat, va fi patologie HIV/SIDA.

După redistribuirea pacienţilor îngrijiţi în Terapie Intensivă mobilă, care în momentul de faţă este destinată pacienţilor non-COVID, va urma sterilizarea şi igienizarea saţiului. Şi unitatea mobilă ATI va fi destinată tot infecţiilor cu SARS CoV-2, astfel încât se va ajunge la 17 paturi ATI COVID. Revin cu îndemnul către populaţie de a se vaccina şi a nu temporiza prezenţa la medic, acesta fiind dublat eventual de un tratament empiric, urmat la domiciliu", a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Decizia de extindere a spaţiilor a venit o dată cu creşterea constantă a numărului de noi cazuri. "Aşa cum s-a văzut, în acest weekend, am avut câte 50 de internări pe zi. La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pavilionul 7 va fi tot COVID. Vom deschide de asemenea secţia ATI COVID de la Spitalul CFR", a subliniat Vasile Cepoi, directorul DSP. Ieri, la Iaşi, au fost raportate alte 29 de cazuri de infecţie cu SARS – CoV-2, dintre care 10 în municipiul reşedinţă de judeţ. La nivelul întregii ţări , ieri erau internate 3338 de persoane cu COVID 19 dintre care 405 în secţiile de Terapie Intensivă.

Dintre cei internaţi 102 sunt copii, dintre care cinci sunt în secţiile ATI. Trei dintre ei sunt internaţi la Spitalul de Copii Sfânta Maria. “Starea de sănătate este una moderată. Sunt sub observaţia şefului compartimentului ATI COVID. De la 1 octombrie vom extinde atât sectorul ATI, cât şi cel pentru confirmaţi şi cel din zona tampon, astfel încât, la două săptămâni de la începerea şcolii, să fim pregătiţi pentru o eventuală creştere a numărului de internări pe această patologie", a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Tot ieri, a fost raportat un nou focar la Institutul Regional de Oncologie. Mai exact au fost depistaţi pozitivi cinci pacienţi de la secţia de Hematologie. Cei cinci au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Au fost testaţi 58 de angajaţi, la toţi rezultatul fiind negativ. S-a dispus sistarea internărilor în secţie şi interzicerea accesului vizitatorilor. Focarul de la Hematologie a apărut la scurt timp după cel de la Îngrijiri Paleative. Acolo, trei pacienţi şi trei cadre medicale au fost confirmate cu infecţia cu SARS-CoV-2. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii