Log in

marți, 05 mai 2020, 01:52
1 MIN
 Log in

Internetul duduie, toate firele sunt înroşite de la atâta trafic. Dacă ai să priveşti în fiecare casă ca o muscă, ai să vezi cât e ziulica de mare profesorii, elevii şi studenţii în faţa ecranelor făcând şcoală la greu, studiind şi iar studiind. Deja pe postările de Facebook au început să dispară greşelile gramaticale… Sunt doar poze cu citate din clasici!

Suntem salvaţi! Elevii şi studenţii români nu vor deveni mai needucaţi şi mai agramaţi decât sunt deja pentru că au reînceput cursurile… Online! Lucrurile merg strună. E un spaţiu virtual, adică unul imaterial, liber, în care profesorii se prefac că lucrează, iar elevii că învaţă. E şi unul foarte simplu de accesat, nu trebuie decât să faci câte un cont pentru fiecare părinte şi unul pentru fiecare elev pe cel puţin o platformă. În total doar 3 conturi cu 3 parole şi 3 numere de telefon sau e-mail-uri per platformă. Dacă ai doi copii, trebuie 6 conturi, 6 telefoane şi 6 e-mail-uri, dacă ai trei copii, 9 conturi ş.a.m.d. Dacă ai mai mulţi, va trebui să angajezi o firmă care să îţi ţină socoteala conturilor, parolelor şi va trebui să faci rost de alte numere de telefon sau e-mailuri din pământ din piatră seacă. Asta pentru că un român deştept, pe undeva pe sus, mare factor de decizie, a hotărât că un singur cont de copil nu era suficient, treaba ar fi fost prea simplă, total atipică pentru România…

Fiecare profesor sau învăţător are deja un carneţel cu toate platformele, conturile, parolele, telefoanele şi e-mail-urile de care are nevoie ca să îşi facă treaba. Dacă vrei să nenoroceşti un cadru didactic, fură-i carneţelul acela şi ai să-l găseşti în scurt timp la Socola…

Pentru întreprinzătorii care au pierdut startul şi nu au apucat să îşi procure un atelier de confecţionare măşti sanitare sau vreo pilă pe la Ministerul Sănătăţii care să-l pună intermediar, pot încă să îşi creeze o platformă de învăţare pentru elevi şi studenţi. Sunt pe val şi câştigurile par promiţătoare. Există deja destul de multe, dar mai e loc. 

Internetul duduie, toate firele sunt înroşite de la atâta trafic. Dacă ai să priveşti în fiecare casă ca o muscă, ai să vezi cât e ziulica de mare profesorii, elevii şi studenţii în faţa ecranelor făcând şcoală la greu, studiind şi iar studiind. Deja pe postările de Facebook au început să dispară greşelile gramaticale… Sunt doar poze cu citate din clasici!

Se fac chiar şi orele de sport! Pentru că toţi trebuie să aibă activitate didactică, aşa că elevii urmăresc cu mare interes, întinşi pe canapea, filmuleţe trimise de profesori despre mişcare şi sănătate…

Poţi vedea imagini dintre cele mai nostime. Profesori îmbrăcaţi la cravată, ca să dea bine pe ecran, dar sub tastatură au pantalonii de pijama şi şlapi în picioare, elevi în ţinută oficială sus, dar jos în chiloţi, iar în jurul lor roind ceilalţi membri ai familiei, cu căţel şi purcel, ferindu-se cu mai mult sau mai puţin succes, din raza de filmare a camerei web. Dacă în timpul orelor normale de la şcoală trebuia să stai în bancă, elev fiind, şi la catedră ca profesor, acum poţi face şi o ciorbă sau un grătar în timp ce predai pronumele sau înmulţirea, că bucătăria e la câţiva paşi distanţă şi nu va observa nimeni, iar de mirosit, nici atât…

Sistemul merge brici. Evident că mai sunt şi minusuri, că nimeni nu-i perfect. De exemplu, dacă sunt mai mulţi membri în familie care trebuie să „meargă” la şcoală în sufragerie în acelaşi interval orar şi nu au decât un computer/ laptop/ tabletă, se va trage la sorţi şi unii vor trebui să chiulească, dar absenţele se pot motiva printr-o aplicaţie, că în mediu virtual totul e posibil…

Ce e nostim şi tipic românesc, adică de-a dreptul hilar, e că Ministerul Educaţiei a impus cadrelor didactice să facă ore pe Internet şi să dea raportul realizărilor zilnice la sânge, ca şi cum ar fi şcoală adevărată. De parcă ar putea cineva să verifice vreun profesor că a făcut efectiv ce a declarat… Exact ca în situaţia cu toate legile alea care-s adoptate ca să arate bine pe hârtie nefiind nimeni care să şi verifice aplicarea lor în teren, ştiţi voi, made în Romania… Dacă nici înainte, în condiţii normale, lucrurile nu erau clare precum cristalul, acum sunt în ceaţă rău de tot…

O oră tipică din astea arată cam aşa: îţi faci o programare ca profesor pe Zoom sau Adservio sau Skype sau ce preferi, trimiţi link-ul tuturor elevilor şi aştepţi să înceapă distracţia. Când se face timpul, deschizi „uşa” clasei, adică accesezi platforma şi aştepţi să „intre” elevii. Mulţi sunt adormiţi, deşi e ora 10, alţii nu îşi deschid camera web, aşa că nu auzi decât o gângurire în difuzoare, iar pe ecran, în dreptul numelui vezi o poză din desene animate. Un elev vrea să facă o glumă şi îşi creează mai multe conturi, aşa că în loc de 20 câţi ai normal în clasă, acuma îţi apar 25, dintre care 5 cu acelaşi nume!… Unii sunt atât de îndoctrinaţi că poartă masca la calculator, în propria casă! 10 minute durează până se strânge majoritatea, după aia se intră efectiv în „oră”, care oră e deseori perturbată de unele defazări de sonor, alte imixtiuni ale străinilor pe ecran sau de conştientizarea faptului că vorbeşti singur la un ecran… După 40 de minute gratuite oferite de platformă eşti întrerupt brusc, urmând să continui lecţia pe Facebook sau Whatsapp… Îţi dai seama că mai puţin de nota 10 la toată clasa nu ai cum să pui la final.

Imediat după ce s-a hotărât că elevii şi studenţii nu mai merg la cursuri anul ăsta şcolar, urmând să se vadă probabil la toamnă, dacă nu cumva apare din nou virusul, s-a dat ordin pentru realizarea unei evidenţe a dotării elevilor din punctul de vedere al accesului la Internet. Evident că jumate din ţară au scris că nu au nimic, doar nu erau nebuni să-şi declare telefonul de 3000 lei luat de mămica de ziua lor. Dacă înainte nu aveai voie cu telefonul mobil în oră, acuma nu ai voie la oră fără telefon mobil! Ciudată mai e viaţa… Ei zic că se rezolvă, dar eu sunt foarte curios cum va dota statul pe toţi elevii şi profesorii cu tablete şi Internet. Mamă, ce alte afaceri vor mai ieşi de aici. Firmele de măşti sanitare se vor reprofila sau îşi vor diversifica activitatea pe import de tablete şi calculatoare. Va fi o veselie, un an prosper cum n-a mai fost pentru unii!… Suntem în plină campanie de digitalizare a elevilor, foarte curând, până la sfârşitul pandemiei, ne vom trimite doar avatarurile virtuale la ore, noi rămânând acasă, bine mersi.

Partea bună, excelentă chiar, e că s-a rezolvat dintr-un click problema disciplinei la clasă. Dacă vreun elev vorbeşte neîntrebat sau este obraznic, îi anulezi pur şi simplu microfonul sau îi tai chiar accesul la video şi ai rezolvat problema. Nu trebuie să îl dai afară din clasă, nu trebuie să chemi Poliţia, părinţii în şedinţă şi altele asemenea. De-ar rămâne aşa şi după…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii