Mâine are loc prima şedinţă online a Consiliului Local Iaşi

luni, 30 martie 2020, 01:50
3 MIN
 Mâine are loc prima şedinţă online a Consiliului Local Iaşi

Prima şedinţă exclusiv online a Consiliului Local (CL) va avea loc mâine, 31 martie. Executivul Primăriei a anunţat că au fost inclusive 24 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. Primul dintre acestea reglementează chiar cadrul de desfăşurare a şedinţei, respectiv prin sistem de videoconferinţă prin intermediul unei aplicaţii informatice. 

„În situaţii excepţionale, constatate de către autorităţile abilitate, precum epidemii, pandemii, fenomene natural extreme, cutremure şi alte situaţii similare, şedinţele consiliului local se pot desfăşura prin mijloace electronice de comunicare la distanţă“, se arată în proiectul de hotărâre.

Ce proiecte au fost introduse pe ordinea de zi

Unul dintre proiecte face referire la o rectificare bugetară, prin care vor fi alocate fonduri către instituţii din subordine pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus care provoacă boala infecţioasă Covid-19. Astfel, 280.000 lei vor fi alocaţI Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) pentru asigurarea alimentelor de bază în cazul persoanelor autoizolate. Alte 3,3 milioane lei vor fi repartizate către celelalte servicii implicate în combaterea virusului (salubritate, transport, ordine publică etc.). Programul de dezinfecţie va fi finanţat cu 500.000 lei, iar alţi 200.000 lei vor fi utilizaţI pentru achiziţia de materiale necesare în contextul stării de urgenţă. Alte proiecte de hotărâre vizează aprobarea bugetelor pe anul 2020 ale Termo- Service (11 milioane lei), Tehnopolis (1,5 milioane lei), EcoPiaţa (7,5 milioane lei), CTP (165 milioane lei), Salubris (112 milioane lei), Citadin (56,3 milioane lei) şi Servicii Publice Iaşi (46 milioane lei). De remarcat că bugetele au fost întocmite înainte de criza provocată de Covid-19 astfel că, cel mai probabil, veniturile, în cazul unor instituţii, vor fi diminuate consistent. Cel mai grăitor exemplu este CTP, companie care şi-a redus semnificativ activitatea, tonetele de bilete au fost închise, iar cei care au voie să meargă cu tramvaiul sau autobuzele sunt doar câteva categorii socio-profesionale.

Vor fi interzise toate formele de publicitate la videochat

În şedinţa din 31 martie va fi aprobat şi un proiect anunţat la începutul anului, cel privind interzicerea oricărui tip de publicitate în cazul firmelor de videochat. „Interdicţia este valabilă pentru orice fel de promovare, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Iaşi, cât şi pe domeniile private expuse vizualizării publice (pe clădiri, vehicule sau orice alte suprafeţe care au expunere vizuală publică etc.)“, se precizează în proiectul de hotărâre. Cei care nu vor respecta actul administrative riscă amenzi de 2.500 lei. Consilierii locali vor dezbate şi indicatorii tehnico economici în cazul unei investiţii la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

La această unitate se are în plan realizarea unei săli de festivităţi, valoarea investiţiei fiind de 15,3 milioane lei. Deocamdată vor fi aprobaţi indicatorii din studiul de fezabilitate, nefiind vorba despre o alocare de fonduri. Nu în ultimul rând, plenul CL va aproba noua „hartă“ a zonelor de versanţi, respectiv delimitarea terenurilor cu risc de alunecare şi în cazul cărora vor fi instituite anumite interdicţii de construire sau proprietarii vor fi nevoiţi să obţină avize şi să facă studii suplimentare faţă de cele prevăzute acum. De remarcat că niciunul dintre cele 24 de proiecte de hotărâre incluse pe ordinea de zi nu face referire la aprobarea de planuri urbanistice zonale, acest lucru fiind o premieră pentru o şedinţă ordinară. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii