Motor de căutare prin hotărârile consiliilor locale

luni, 05 august 2019, 08:44
1 MIN
 Motor de căutare prin hotărârile consiliilor locale

Aţi încercat să citiţi o hotărâre adoptată de Consiliul Local pe pagina de internet a Primăriei ieşene? E un document public, la fel ca şi proiectul pe baza căreia se aprobă hotărârea respectivă şi care este afişat cu cinci zile înainte să fie dezbătut în şedinţa CL. Dacă vi se pare complicată căutarea în site-ul Municipalităţii ieşene, puteţi să folosiţi un motor de căutare construit pentru asemenea acte, dar şi pentru dispoziţii şi procese-verbale. 

În aplicaţia de căutare, pusă la punct de cei de la USR, e suficient un singur click pentru a alege oricare dintre Primăriile Bucureşti (inclusiv cele şase sectoare), Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Piteşti, Constanţa. Platforma Hcl.usr.ro permite cetăţenilor să consulte hotărârile consiliilor locale, pentru promovarea unei transparenţe a administraţiilor publice locale, menţionează un anunţ făcut în acest sens de Uniunea Salvaţi România.

„Această iniţiativă a fost urmarea identificării faptului că, deşi unele primării din România respectă prevederile legale şi publică pe site-urile instituţiilor publice hotărârile locale adoptate, acestea sunt deseori scanate şi ataşate drept documente PDF, lucru care face ca ele să fie greu de găsit la o simplă căutare a utilizatorilor după cuvinte cheie. Mai mult, în unele cazuri, site-ul este chiar configurat în aşa fel, încât nu permite motoarelor de căutare să găsească acele documente“, menţionează creatorii platformei.

„Aş vrea ca ieşenii să profite de existenţa acestui motor, să vadă care sunt subiectele dezbătute în şedinţe, cine, ce şi cum anume votează şi astfel să participe şi ei la bunul mers şi buna dezvoltare a comunităţii locale, semnalând imediat când identifică vreo neregulă“, a afirmat senatorul Dan Lungu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii