Numărul îmbolnăvirilor cu West Nile nu este la cote alarmante

În alţi ani erau mai multe cazuri, arată medicii infecţionişti.

miercuri, 05 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 Numărul îmbolnăvirilor cu West Nile nu este la cote alarmante

După ce numărul îmbolnăvirilor cu virusul West Nile a tot crescut de la o săptămâna la alta, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi spun că nu este vorba de o epidemie şi că, deşi este recomandată protecţia, situaţia nu este îngrijorătoare.

La Iaşi, numărul bolnavilor a ajuns la 13, înregistrându-se şi un deces, însă specialiştii spun că faţă de alţi ani, când s-au înregistrat şi sute de cazuri, situaţia din prezent nu este alarmantă. Nici numărul deceselor, 12 în toată ţara, nu este unul foarte ridicat faţă de alţi ani, spun medicii, mortalitatea depinzând doar de starea de sănătate a celor afectaţi. Mai exact, virusul provoacă complicaţii la oamenii cu sistem imunitar foarte scăzut şi care suferă şi de alte boli, iar în ceea ce-i priveşte pe restul celor infestaţi, aceştia vor face doar forme uşoare de meningită. Mai mult, medicii spun că, probabil, numărul persoanelor care au contactat West Nile este mult mai mare, dar că, dat fiind faptul că purtătorul este sănătos, efectele sunt aproape inexistente.

„Virusul West Nile nu afectează în mod deosebit decât organismele care au şi boli asociate importante. E foarte asemănător cu gripa, căci aceasta tot pe cei cu probleme mari de sănătate îi afectează major. Probabil că înţepătura de ţânţar infestat cu virusul West Nile e mult mai frecventă, dar mulţi nu prezintă niciun fel de simptomatologie, iar unii au dureri de cap minore şi vărsături, o zi sau două”, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. În ceea ce-i priveşte pe ieşenii care au ajuns la spital după o înţepătură de ţânţar, majoritatea au avut doar forme uşoare de meningo-encefalită şi au fost deja externaţi. Cel mai grav rămâne cazul bărbatului de 71 de ani, din Paşcani, care este internat la terapie intensivă, care suferă şi de alte boli şi a cărui stare nu dă semne de îmbunătăţire.

Apariţia virusului West Nile nu a fost o situaţie neaşteptată, zic specialişti, pentru că dacă acum 20 de ani infecţia era foarte rară în ţară, în prezent clima a facilitat răspândirea ţânţarilor şi erau deci pregătiţi să primească şi să trateze bolnavii. Cu adevărat îngrijorătoare ar fi reapariţia ţânţarilor care sunt purtători de malarie, boală care ar pune probleme şi mai mari medicilor.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii