O legendă a fotbalului ieşean sub bisturiul ministrului propus la Sănătate, tot un ieşean

vineri, 25 octombrie 2019, 01:50
4 MIN
 O legendă a fotbalului ieşean sub bisturiul ministrului propus la Sănătate, tot un ieşean

Victor Costache are 44 de ani, este chirurg, a terminat UMF ca şef de promoţie, iar doctoratul l-a susţinut la Iaşi. Apoi, a plecat să profeseze în Franţa u în 2014 s-a întors în ţară, la clinica Polisano din Sibiu.

Propunerea preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru portofoliul de la Sănătate este un ieşean. Victor Costache are 44 de ani şi este specialist în chirurgie cardiovasculară, toracică şi pulmonară, director medical al Clinicii Polisano din Sibiu şi conferenţiar la Universitatea Lucian Blaga. S-a născut în Iaşi pe 18 martie 1974 şi a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, în 1998. Victor Costache şi-a dat însă doctoratul la UMF Iaşi, sub coordonarea prof.univ.dr. Dan Vasile Mârţu, fostul şef al Clinicii ORL din cadrul Spitalului de Recuperare.

„Îmi aduc aminte în primul rând că a fost şef de promoţie. A făcut o teză de doctorat la graniţa dintre specialitatea mea şi cea de chirurgie toracică. Titlul tezei era «Optimizarea metodelor de diagnostic şi tratament în mediastinite», iar comisia a apreciat-o la superlativ“, îşi aminteşte prof.univ.dr. Dan Vasile Mârţu. Pe târâmurile medicinei a intrat însă înainte de a păşi în amfiteatrele UMF. Bunicii lui Victor Costache din partea mamei au fost chirurgi. „Bunicul meu era unul dintre medicii respectaţi din Iaşi. A participat la al Doilea Război Mondial şi la bătălia de la Stalingrad. Aşa că momentul în care am decis să dau la Facultatea de Medicină nu a fost o surpriză pentru nimeni“, îşi aminteşte medicul Victor Costache într-un interviul acordat jurnaliştilor de la Gândul în iunie, 2015.

În perioada august 2000-noiembrie 2001 a fost medic rezident chirurgie toracică şi preparator universitar la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, după care a decis să plece în Franţa. „Îmi amintesc că a încercat să rămână, dar în cele din urmă a decis să plece în Franţa unde a făcut o figură frumoasă din punctul de vedere al carierei. A fost şef de promoţie doar. Nu pot spune despre el că e cel mai bun, aşa cum nici despre un tenor nu pot spune asta. Dar a fost şef de promoţie, şi asta spune multe“, a adăugat prof.univ.dr. Dan Vasile Mârţu. În octombrie 2002, Costache a fost admis la Concursul Naţional de Rezidenţiat (DES) de la Paris. Între 2001 şi 2003 a fost medic rezident la Serviciul de Chirurgie Toracică şi Generală din Toulouse, iar în 2003 la Serviciul de Chirurgie Digestivă din Grenoble şi la Serviciul de Traumatologie din Grenoble (intern DES). În noiembrie 2006, a obţinut diploma de medic specialist în Chirurgie Toracică, la Facultatea de Medicină Bucureşti. 

A revenit în Franţa, unde a continuat ca medic rezident, medic specialist şi şef de lucrări la Grenoble (2006-2010). Profesează apoi ca medic primar la CHRA Annecy în specialitatea Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică (2010-2013). În anul 2014, îşi suspendă toată activitatea medicală din Franţa şi se stabileşte împreună cu familia în România, pentru a profesa la Sibiu. Fostul coordonator al tezei de doctorat al medicului Victor Costache de la actualul ministru propus nu vrea decât „să facă ceea ce e mai bine pentru sistemul sanitar, aşa cum a învăţat şi a văzut şi aici, şi afară“. 

Vasile Simionaş, un nume important al fotbalului ieşean, a fost recent unul dintre pacienţii lui Victor Cristache. Antrenorul a povestit pentru “Ziarul de Iaşi” cum a ajuns să fie operat la Sibiu de medicul născut în Iaşi.

“În ultima perioadă nu m-am simţit prea bine. În urmă cu cinci luni, doctorii ieşeni Rotar şi Rezuş m-au diagnosticat cu anevrism de aortă. Până la urmă, s-a decis efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Mi s-a recomandat clinica Polisano, din Sibiu, a cărei secţie de chirurgie cardiovasculară şi toracică este condusă de doctorul Victor Costache, care este ieşean. Am fost operat pe 25 septembrie, totul a decurs bine. Am mai stat apoi în spital la Sibiu, apoi am plecat la Târgu Mureş, pentru recuperare. Mă simt din ce în ce mai bine, medicii mi-au dat asigurări că luni mă pot întoarce acasă” a povestit Simionaş.

El a ţinut să mulţumească public tuturor medicilor şi asistentelor care l-au îngrijit: “Absolut toată lumea, şi de la Iaşi şi de la Sibiu şi de la Târgu Mureş, m-a tratat exemplar. Le mulţumesc tuturor echipelor medicale care s-au ocupat de mine”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii