Oficial, am scăpat de retrogradare

vineri, 07 august 2020, 01:43
5 MIN
 Oficial, am scăpat de retrogradare

Clasamentul Ligii I a fost îngheţat, dar Poli nu va mai disputa barajul deoarece numărul de echipe care vor juca la anul în elită va creşte la 16. Modul în care preşedintele clubului ieşean, Ciprian Paraschiv, a navigat în culise a fost decisiv pentru salvarea clubului

Politehnica Iaşi respiră uşurată. Formaţia ieşeană va evolua şi în sezonul următor în Liga I de fotbal, ca urmare a deciziilor luate ieri de Comitetul de Urgenţă al FRF.

În urma deciziilor de ieri, Politehnica a încheiat sezonul 2019-2020 pe locul XII şi, dacă formatul Ligii I nu se schimba, trebuia să joace baraj. Conform mai multor surse, care au povestit episoadele următoare, decisiv în păstrarea Iaşului în elită a fost modul în care preşedintele Ciprian Paraschiv, care, din postura de manager de dezvoltare al FRF a colaborat strâns în ultimii şase ani cu preşedinteleRăzvan Burleanu a navigat în culise. Pe acest final de sezon, Poli a câştigat multe lupte dure cu grupări influente, susţinute de oameni puternici. După ce a cerut iniţial stoparea competiţiei, variantă respinsă de Liga Profesionistă de Fotbal, Paraschiv a susţinut trecerea la sistemul cu 16 echipe, agreat şi de FRF. LPF, cu care preşedintele Iaşului s-a contrat, s-a opus însă. În aceste condiţii s-a trecut la un alt plan, găsirea soluţiilor de păstrare a Politehnicii deasupra formaţiei Dinamo Bucureşti. Iaşi a câştigat, extrem de surprinzător, două lupte foarte importante în duelul indirect cu gruparea care a scris istorie în fotbalul românesc. Mai întâi, dinamoviştii nu au primit din partea FRF dreptul de a mai juca restanţele, drept acordat de LPF şi au ratat astfel foarte probabila depăşire a Iaşului în urma rezultatelor de pe teren. Apoi, Politehnica a câştigat un alt duel important cu bucureştenii, după ce echipele din Liga I au ales, cu un scor de 7-6, ca ierarhia în play-out să fie stabilită în urma împărţirii numărului de puncte la numărul de jocuri din faza a doua a competiţiei, variantă care păstra Poli deasupra lui Dinamo, şi nu pe baza luării în calcul şi a punctelor şi meciurilor din sezonul regulat. În ultima variantă, “câinii” treceau peste Poli. Cu ameninţarea retrogradării dinamoviştilor la masa verde şi a scandalurilor ce ar fi putut apărea, mai ales că în regulamente nu se stipulează nimic legat de pierderea meciurilor care nu pot fi programate, capii LPF şi-au reconsiderat poziţia şi au îmbrăţişat ideea FRF, de trecere la 16 echipe. Foarte probabil, dacă Iaşi era retrogradată în clasament, rămâneau 14 formaţii în elită. Modificarea criteriului de stabilire a ierarhiei finale în sensul păstrării ierarhiei la zi a apărut după ce s-a anunţat că nici meciul Astra – Craiova nu se va mai putea juca, iar oltenii au cerut ca şi clasamentul din play-off să fie alcătuită pe baza celor stabilite în play-out. Prin împărţirea punctelor din faza a doua la numărul de jocuri din acea fază, Craiova devenea campioană, deşi FRF anunţase la UEFA că titlul a mers la Cluj! Firesc, CFR a contraatacat şi a îmbrăţişat varianta care o avantaja, aceeaşi care o avantaja pe Dinamo şi ducea Iaşul în Liga a II-a, adică luarea în calcul şi a punctelor şi meciurilor din sezonul regulat. Astfel, votul 7-6 “pro clasamentul Iaşi” se schimba în 7-6 “pro Dinamo”! Din nou au apărut modificări de poziţionare! Riscul retrogradării Politehnicii s-a anulat însă prin păstrarea clasamentului la zi şi lărgirea eşalonului de elită.

Menţinerea Iaşului în Liga I, cu eforturi uriaşe făcute în culise, are însă şi un preţ ridicat. Banii din drepturile TV vor fi şi mai puţini, şi ca urmare a creşterii numărului de echipe, deşi s-a solicitat creşterea sumei de la deţinătorul drepturilor TV, dar şi a clasării modeste, pietroiul legat de piciorul clubului în ultimii ani, datoriile uriaşe generate de managementul inconştient, cântărind greu înaintea viitorului sezon, care începe tot în această lună. Din această cauză, Poli trebuie să se mişte foarte repede şi bine în zilele următoare, pentru a avea şanse de a rămâne în elită la anul pe baza prestaţiilor din teren. Cu datorii de peste 1,5 milioane euro, cu puţini bani din drepturile TV, cu un lot slab, cu neclarităţi legate de banca tehnică (contractul lui Mircea Rednic a ajuns la final, o decizie legată de extinderea colaborării urmând a fi luată în aceste zile), Politehnica nu are timp de a savura evitarea retrogradării. (Ovidiu MINEA)

 

 

 

Deciziile Comitetului de Urgenţă al FRF

* Îngheţarea clasamentelor actuale ale Ligii I (s-a renunţat la decizia de stabilire a ierarhiilor pe baza împărţirii numărului de puncte la numărul de jocuri disputate)

*.Anularea retrogradării directe din eşalonul de elită şi trecerea din sezonul viitor la o primă divizie formată din 16 echipe

*Organizarea meciului de baraj între ocupanta ultimului loc al primei ligi, Chindia Târgovişte şi CS Mioveni, grupare clasată pe locul III în Liga a II-a.

În stagiunea viitoare, în play-off se vor califica tot primele şase echipe din sezonul regulat, care se vor confrunta tur-retur în faza a doua a competiţiei. Play-out-ul va aduce la start 10 formaţii, care vor juca o manşă unică. Ultimele două clasate (locurile XV şi XVI) vor retrograda direct, locul lor urmând a fi luat de primele două echipe din eşalonul secund, iar formaţiile de pe poziţiile XIII şi XIV se vor lupta în baraje cu formaţiile de pe locurile III şi IV din Liga a II-a. Totodată, echipele din play-out au şansa să joace în cupele europene: câştigătoarea meciului de baraj dintre formaţiile clasate pe locurile VII şi VIII se vor lupta, într-un alt baraj, cu ocupanta locului III, pentru viza de Europa.

 

 

CAS

Cine va antrena Poli în sezonul viitor

Şefii Politehnicii Iaşi nu vor să rămână descoperiţi în cazul în care Mircea Rednic, care a ajuns la final de contract cu Iaşul, va pleca la Dinamo Bucureşti, aşa cum îşi doresc insistent fanii acţionari de la PCH. Politehnica a alcătuit o listă de posibili înlocuitori ai antrenorului care a condus echipa din Copou în acest sezon. Pe această listă apar Viorel Moldovan, Daniel Isăilă, Adrian Mihalcea, Eugen Neagoe, Daniel Pancu şi Laurenţiu Roşu. O decizie pivind viitorul băncii tehnice a Politehnicii va fi luată rapid, mai ales că sezonul viitor ar trebui să înceapă peste două săptămâni. (Ovidiu MINEA)

 

 

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii