Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ordonanţele militare: Iohannis, dat în judecată la Iaşi

GALERIE
zamfir-bogdan-mihail
  • zamfir-bogdan-mihail
- +

Un avocat care deţine şi o firmă de asigurări în Iaşi cere anularea parţială a Ordonanţei Militare 3, printre solicitări fiind aceea ca oamenii să poată ieşi din case şi pentru a putea merge la brokeri. „De când a intrat în vigoare ordonanţa, nu am mai avut niciun client“, ne-a spus Mihail Bogdan Zamfir, cel care a deschis procesului u el intenţionează şi să candideze pentru funcţia de primar al Iaşului, potrivit unei pagini web.

 

Mihail Zamfir a deschis proces împotriva instituţiei Preşedintelui României şi a Ministerului Afacerilor Interne, în urmă cu două zile. Acţiunea sa a fost înregistrată la Curtea de Apel Iaşi. În cererea de chemare în judecată, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, Zamfir, care este şi avocat, cere anularea art. 1 din Ordonanţa Militară nr. 3 din 24 martie 2020, dar şi a articolului 2 din decretul nr. 195 din 16 martie 2020, prin care s-a instituit starea de urgenţă. De asemenea, prin cererea sa, Zamfir a cerut instanţei ieşene să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea celor două articole amintite, precum şi a OUG 1,1999 privind regimul stării de asediu şi de urgenţă.

Ieşeanul spune că este asociat unic la o firmă de asigurări, şi că între excepţiile care permit cetăţenilor să iasă din case, stabilite de OM 3, nu se regăseşte şi acela de a merge la un broker pentru încheierea unei poliţe de asigurări. Acest fapt ar intra în contradicţie cu mai multe legi din ţara noastră care prevăd obligativitatea persoanelor de a încheia contracte de asigurare, cum ar fi, de pildă, Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. „Spre deosebire de prorogarea sau suspendarea celorlalte obligaţii legale de către instituitorul acestora, Statul Român, obligaţiile de asigurare impuse prin legile speciale enumerate mai sus (n.r. - acte normative privind obligativitatea încheierii diferitor tipuri de asigurări), nu au fost prorogate/suspendate/prelungite şi, cu atât mai grav, sancţiunile neîndeplinirii acestora, sancţiuni statale şi nu contractuale, nu au fost suspendate“, se arată în cererea avocatului ieşean. El mai arată în acelaşi document că 70% din românii care sunt obligaţi să încheie asigurări obligatorii de locuinţă sunt persoane în vârstă, care nu au posibilitatea să încheie contracte de la distanţă.

„Astfel, în cazul produ - cerii unui sinistru, de exemplu, cutremur, în contextul actual, aceste persoane ar fi îndreptăţile să dea în judecată statul român pentru împiedicarea de a încheia asigurarea obligatorie“, argumentează Zamfir, care s-a plâns că imposibilitatea cetăţenilor de a motiva că vor să iasă din case pentru a merge la brokerul de asigurări îi afectează activitatea firmei. De altfel, într-o discuţie cu reporterul ziarului, acesta ne-a declarat că de la instituirea stării de urgenţă şi până ieri nu a mai avut niciun client, deşi are sediul în Centru. Referitor la excepţiile de neconstituţionalitate ridicate, argumentele lui Zamfir merg până la OUG 1/1999, actul normativ care a reglementat modul de instituire a stării de urgenţă. La art. 4 se precizează că drepturile şi libertăţile fundamentale pot fi restrânse pe durata stării de urgenţă „numai în măsura în care situaţia o cere şi cu respecta rea art. 53 din Constituţia Româ ni ei“. La rândul său, acest articol din Constituţie precizează că drepturile cetăţenilor pot fi restrânse „numai prin lege“, care, prevede tot Constituţia, sunt adoptate de Parlament. În cazul decretului nr. 195 din 16 martie 2020, acesta a fost prezentat Parlamentului, care nu a emis însă o lege, ci o hotărâre prin care s-a încuviinţat starea de urgenţă.

Ieri, Mihail Zamfir ne-a precizat că prin acţiunea depusă la Curtea de Apel îşi apără interesul personal. „Cel mai corect este ca Curtea Constituţională să se pronunţe şi să tranşeze problema, pentru că aşa cum mă afectează pe mine (n.r. - decretul), afectează foarte multă lume. Nu am nimic cu nimeni, respect pe toată lumea, dar vreau să fiu şi eu respectat, să pot să trăiesc, să îmi apăr familia, copiii, care sunt afectaţi de această situ - aţie“, ne-a spus Zamfir. Pe un site web public cu numele său, acesta se prezintă ca fiind candidat la Primă - ria Iaşi. De pe acelaşi site aflăm că Zamfir este licenţiat în Drept şi Economie, dar şi că are şi cetăţenie americană. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri