Povestea unui tânâr chirurg din Iaşi, cu studii la Harvard, care a fost primit cu ostilitate când a vrut să se întoarcă în ţară

vineri, 01 decembrie 2023, 16:20
8 MIN
 Povestea unui tânâr chirurg din Iaşi, cu studii la Harvard, care a fost primit cu ostilitate când a vrut să se întoarcă în ţară

Sunt doctorii români, cei de care avem nevoie şi pe a căror expertiză ar trebui să ne bazăm. Sunt talentaţi şi au muncit din greu pentru locul în care se află, şi pentru asta ar trebui să-i respectăm. 

Suntem în Great Yarmouth, la James Paget, unul dintre cele mai importante spitale regionale din estul Angliei. Un doctor român tocmai a ieşit din gardă, scrie stirileprotv.ro.

Andrei Moscalu, medic: „Deşi e un spital mic, deserveşte o populaţie de un sfert de million de oameni. Mic, dar are grijă de multă lume. 250 de mii de oameni deserviţi de spitalul ăsta pentru că oamenilor de aici le place să vii la spitalul lor din zona locală. Dacă compar cu unde îmi era mie biroul la Harvard Medical School la etajul 15 spui, ce-ai facut, te-ai lovit la cap?! Dar nu regret că am ajuns aici.”

Zeci de mii de doctori, asistenţi sau infirmieri români sunt împrăştiaţi prin toată lumea şi salvează vieţile altora. Andrei Moscalu este unul dintre aceştia. A făcut Facultatea de Medicină la Iaşi.

Andrei Moscalu, medic: „Provin dintr-o familie în care tata e sudor, mama e vopsitoreasa. Nimeni nu a mers la facultate înainte de mine.”

Andrei Moscalu, medic: „Un profesor de unde eram de la liceul unde eram eu în Iaşi a spus ”băi, cum să te duci tu la medicină. Ce or să facă mama ta, ce o să facă tatăl tău, o să vândă caprele, îşi cumpărase capre…O să vândă capra să te ţină pe tine la medicină?”.

A fost primul pe chirurgie la Iaşi, dar când a început rezidenţiatul a avut un gust amar.

Andrei Moscalu, medic: „În ianuarie 2012 m-am dus la bancomatul din faţa spitalului. Acolo, frumos să-mi scot şi eu primul salariu. 847 de lei, mi-a venit să plâng, efectiv mi-a venit să plâng. Eu n-am intrat la şcoală ca să iau bani de la oameni. Cum să iau bani de la oameni, eu nu iau bani de la oameni. Am intrat la operaţii mari, eram mâna a 3-a, nu ştiam mai nimic. La o săptămână a venit pacienta aia şi mi-a dat 100 de lei. D-abia mergea, mi-a dat 100 de lei, 100 de lei mie şi un parfum colegei mele care era mâna a doua. Cosmin, n-am putut să dorm în seara respectivă. M-am dus înapoi la tanti, avea 62 de ani, a vândut găini şi ouă ca să-mi dea mie 100 de lei.”

Era perioada când salariile mici din medicina românească făceau ca "atenţia" să fie un lucru natural şi parte din tratamentul din majoritatea spitalelor noastre.

Andrei Moscalu, medic: „Am ajuns într-un spital din Irlanda, în Drogheta. Erau zile când eram de gardă, în fiecare linie de gardă erau români, efectiv fiecare doctor era român. UPU, pediatrie, terapie intensivă, chirurgie, urgenţă, medicina internă, toţi erau români, de la seniori până la juniori, toţi români. Nu se vorbea engleză, se vorbea română. Te doare când vezi lucrul ăsta.”

După câţiva ani de rezidenţiat afară, s-a întors să continue acasă. A fost primit cu ostilitate de un sistem nereformat, dar care are mare nevoie de doctori ca Andrei.

Andrei Moscalu, medic: „”Bai, băiatule, tu trebuie să vii să îţi faci casă. Nu e bine ce ai făcut afară”. Doamnă, dar mi-a semnat profesorul de afară.”

Reporter: Deci nu ţi-a recunoscut rezidenţiatul făcut afară.

Andrei Moscalu, medic: „Nimic, nimic.”

S-a reîntors în Marea Britanie şi a început un periplu prin mai multe spitale pentru a-şi exersa "mâna" şi a deveni unul dintre cei mai buni chirurgi ai generaţiei sale.

Andrei Moscalu, medic: „Când intri în sistemul lor te trimit la tot felul de spitale. Mici, mari, peste tot. Pentru că ei au o mentalitate. Trebuie să te simţi inconfortabil, ca să devii confortabil. Poţi să mă trimiţi undeva lângă Londra, foarte departe de Londra, n-am niciun fel de problemă. Atâta timp cât eu devin un chirurg bun. Pentru că ăsta e scopul meu. Să pot să-l tratez pe omul ăla aşa cum l-aş trata pe tata. În momentul în care deschizi un om, nu există nimic pe lumea asta mai important decât omul ăla care e deschis. În primele 6 luni am făcut cursurile şi am operat cât au operat colegi de-ai mei de aici în 3 ani.”

Rezultatele nu au întârziat să apară. Miile de ore petrecute în sala de operaţie i-au fost răsplătite. A fost ales dintre zeci de tineri chirurgi să fie bursier la Harvard, în Statele Unite.

Andrei Moscalu, medic: ”Nu pot să iei maşină pentru Bostonul ăsta. Trebuie să iei vaporul sau avionul". M-am blocat. ”Sunteţi 96 în decanatul asta şi noi te-am ales pe tine că să mergi la Boston”. Toţi oamenii care au mers de aici din decanatul asta la Harvard sunt consultant de vârf. Sunt opinii din chirurgia din ţara asta. Absolut toţi.”

Trei ani a făcut cercetare la cel mai înalt nivel în Statele Unite, a primit premii prestigioase şi la 37 de ani, Andrei Moscalu este văzut că unul dintre tinerii cu mare potenţial în chirurgia britanică.

Andrei Moscalu, medic: „Când am plecat din Marea Britanie spre State eram chirurg. Acum când m-am întors sunt chirurg-cercetător.”

Este total dedicat şi ştie că dacă vrea să facă cercetare semnificativă, munca este obligatorie. Cu doctorul Bala s-a cunoscut în urmă cu 5 ani, înainte să ajungă în State. Împreună au câştigat cel mai important premiu din Marea Britanie şi Irlanda de nord acordat pentru îmbunătăţirea actului operator în chirurgia abdominală.

Dr. Bala: „Andrei a fost de la începutul carierei lui foarte motivat. A vrut să avanseze, chiar dacă a rezolvat treaba, după ce operaţia s-a încheiat, rămâne peste program, tot timpul mai adaugă ceva.”

Decanul Universităţii de medicină din Norwich îi recunoaşte meritele.

Dr. Velchuru Vamsi Jpuh: „Cred că Andrei excelează, este foarte concentrat, indiferent ce va dori să facă. Dacă ne uităm la aptitudinile lui de chirurg, este foarte, foarte îndemânatic. Nu este o problemă să rămână chirurg şi la fel face cercetare interesantă.”

Deocamdată a ales să rămână în estul Angliei. Locuieşte la 5 minute de spital, într-o zonă în care majoritatea vecinilor sunt doctori.

Andrei Moscalu, medic: „Foarte, foarte aproape. E prima dată de când am terminat facultatea, de 13 ani, când pot să vin să iau prânzul acasă, ceea ce e foarte bine.”

În casă este aşteptat tot de un doctor. Cu Joanne s-a întâlnit în Irlanda, pe vremea când lucrau în aceeaşi clinică.

Andrei Moscalu, medic: „Ne-am întâlnit în vara lui lui 2015 şi amândoi lucram în acelaşi spital. A fost o ieşire organizată cu colegii şi ne-am întâlnit acolo, am băut, am dansat şi asta este povestea. Ea este dietetician şi nutriţionist, el un chirurg respectabil în Marea Britanie. Au decis să se căsătorească, dar a venit pandemia. Totul era aranjat, ai mei trebuiau să zboare din Irlanda în Anglia, familia lui Andrei trebuia să vină din România. Dar, în martie anul ălă, totul s-a anulat şi am rămas fără nuntă… A fost aşa de trist.”

Şi dacă şi-au propus să-şi oficieze nunta, au făcut-o. Chiar dacă era pandemie.

Joanne: „Nunţile nu erau premise în Marea Britanie, în timpul pandemiei erau interzise, dar noi chiar voiam să ne căsătorim, eram pregătiţi să ne căsătorim şi am cerut permisiunea specială de la şeful bisericii din Anglia.”

Munca doctorilor în acea perioadă era istovitoare. Profesorul Martin Sinclair este unul dintre coordonatorii chirurgiei din Marea Britanie. L-a cunoscut pe Andrei în 2019, chiar înainte de pandemie.

Prof Dr Martin Sinclair: „Andrei a fost mult peste aşteptări şi din acea perioadă am devenit foarte apropiaţi în acel context.”

Să fii un bun chirurg înseamnă să fii grozav cu un bisturiu sau să fii priceput cu un robot. Dar noi avem o vorbă în chirurgie: un bun chirurg ştie cum să opereze, un chirurg mai bun ştie când să opereze şi cel mai bun chirurg ştie când nu trebuie opereze. Şi cred că Andrei este genul acesta de chirurg, ştie cum să abordeze toate cazurile. Ar putea să devină unul dintre liderii în chirurgie în viitor.

În 2022 a luat premiul pentru rezidentul anului la Harvard în domeniul chirurgiei şi a fost primul român care a luat premiul în excelenţă din partea Colegiului American de chirurgie.

Perioada bursei de la Harvard a fost momentul că familia Moscalu să se mărească. A rămas în contact cu toată lumea, se conversează cu familia mult, ştie tot ce se întâmplă în România.

Dr. Bala: „Să sperăm că în viitor Andrei va duce expertiza sa înapoi, fie că este vorba despre cunoştinţele sale în chirurgie sau expertiza academică în cercetare, le va lua pentru ţara natală şi va fi foarte util să facă ceva pentru România.”

Deocamdată, Andrei Moscalu excelează în străinătate.

Andrei Moscalu este unul dintre cei mai proeminenţi chirurgi ai generaţiei sale. Cu tenacitate şi talent a arătat lumii că rădăcinile sale româneşti pot da rezultate oriunde în lume. Este mândru de originile sale şi ştie că poate face mai mult pentru ţară atunci când i se va cere.

SURSA: stirileprotv.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii