De Sănătate

Punem punctul pe știi

Refugiaţi ajunşi la spital: o mamă cu copil cu HIV şi şase suspecţi Covid

sâmbătă, 12 martie 2022, 02:56
1 MIN
 Refugiaţi ajunşi la spital: o mamă cu copil cu HIV şi şase suspecţi Covid

Trei dintre cei şase au fost şi confirmaţi. În privinţa copilului cu HIV, mama nu ştia ce tratament lua copilul în Ucraina, punând astfel în dificultate medicii ieşeni.

Opt refugiaţi ucraineni au ajuns în ultimele trei zile la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, pentru mai multe afecţiuni. Potrivit dr. Florin Roşu, dintre aceştia, şase au ridicat suspiciunea de infecţie cu SARS COV 2.

“Cei şase prezentau simptomatologie specific COVID. La testare însă, doar trei au fost confirmaţi. Dintre aceştia, doi au refuzat internarea. Singurul internat este un bărbat de 88 de ani care la internare prezenta o stare generală influenţată şi datorită anamnezei amănunţite, la care s-au identificat comorbidităţi precum hipertensiune arterială şi neoplasm de colon operat. În momentul de faţă, pacientul este stabil hemodinamic şi respirator, fiind sub stricta monitorizare a medicului infecţionist şi a celui de ATI“, a declarat dr. Florin Roşu.

Tot din rândul refugiaţilor ajunşi la Iaşi, la spital s-a mai prezentat o pacientă împreună cu copilul său, declarativ fiind HIV pozitiv.

“Nu a putut preciza cu exactitate schema terapeutică pe care o urmează, şi nici nu deţinea vreun document medical. A fost sfătuită să revină de îndată ce poate pentru a continua tratamentul necesar şi obligatoriu pentru acest diagnostic. Încurajăm persoanele aflate în taberele de refugiaţi să se prezinte la medic, mai ales bolnavii cronic, tocmai pentru că, din cauza stresului, patologiile de care suferă pot evolua nefavorabil”, a adăugat dr. Florin Roşu.

Comentarii