REȚETE Cremșnit de Crăciun

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 09:24
2 MIN
 REȚETE Cremșnit de Crăciun

Unul dintre deserturile copilariei, nelipsita de pe masele de sarbatori,este cremsnitul. Daca doriti sa il preparati acasa, vedeti reteta mai jos:

 

Ingrediente

250 g margarina, 300 g faina, 1 lingura rom, 1 lingurita otet sau zeama de lamaie, crema de vanilie

Mod de preparare

50 de grame de faina se framanta cu margarina si se pun la frigider. Din restul de faina se face o coca cu putina apa calduta, rom si otet, se framanta foarte bine si se izbeste de planseta, iar se framanta si iar se izbeste, de 8-10 ori, apoi se intinde o foaie. Se scoate aluatul din frigider si se intinde egal cu prima foaie, apoi se pun amandoua foile una peste alta. Se strange foaia obtinuta in 4 si se pune la frigider timp de 30 de minute. Apoi se intinde aluatul in foaie si se strange din nou in 4 se se pune iarasi la frigider. Se repeta de 3 ori operatiunea, cu cate 20 de minute pauza la frigider.

Se ia coca, se taia in doua si se intind doua foi mai grosute, care se coc pe fundul tavii de la aragaz. Cand sunt coapte amandoua foile, se asaza pe un platou o foaie, se pune crema de vanilie si se pune a doua foaie deasupra.

Crema de vanilie se realizeaza din 1 litru de lapte, 100 g zahar, 5 galbenusuri, zahar vanilat, sare, 100 g frisca. Se bat tare galbenusul cu zaharul si cu un praf de sare intr-un vas, apoi se adauga laptele cald si se pune amestecul pe foc mic. Se amesteca pana se ingroasa, dar nu trebuie sa fiarba. Se ia de pe foc, se adauga zahar vanilat dupa gust, se lasa sa se raceasca, iar apoi se adauga frisca.

Cand se serveste, cremsnitul se taie in forme patrate sau dreptunghiulare. Se pudreaza cu zahar vanilat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii