România, favorizată de eliminarea dreptului de veto: poate intra în Schengen, dezarmează Ungaria. AUR se opune

joi, 25 mai 2023, 08:19
1 MIN
 România, favorizată de eliminarea dreptului de veto: poate intra în Schengen, dezarmează Ungaria. AUR se opune

De ce România ar fi favorizată de eliminarea dreptului de veto al statelor UE: poate intra în Schengen, dezarmează Ungaria, aliatul lui Putin. Însă AUR, partid care se definește drept „suveranist”, dar susține indirect agenda Kremlinului, se opune.

La 4 mai, un comunicat de presă anunța constituirea unui așa-numit „grup de prieteni” al miniștrilor afacerilor externe din 9 state (Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Slovenia). Obiectivul lor: eficientizarea și creșterea vitezei de luare a deciziilor în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comună (PESC) a UE, inclusiv prin posibila extindere a utilizării majorității calificate la domenii PESC – adică politica externă și de securitate a UE.

Grupul de prieteni nu vizează modificarea tratatelor UE.

Grupul a fost constituit pe fondul blocajului constant al Ungariei la deciziile privind susținerea Ucrainei. La 15 mai, Ungaria a blocat în mod neașteptat alocarea celei de-a opta tranșe de asistență militară pentru Ucraina din Fondul European pentru Pace (EPF). Tranșa avea valoarea de 500 de milioane de euro.

România a fost de acord să participe la grup, dar a adoptat o poziționare graduală, preferând, într-o primă fază, un statut de observator, iar apoi de membru plin.

O publicație apropiată AUR, Romania Global News a titrat, după apariția acestei informații în spațiul public: „Trădătorii! Iohannis și Aurescu hotărăsc cu de la sine putere că România și românii renunță la o parte fundamentală a suveranității sale!”. Citeşte mai mult pe defapt.ro.

Comentarii