Șah la PNL Iaşi : USR iniţiază două proiecte de hotărâre pentru prejudiciile din două dosare penale

vineri, 01 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Șah la PNL Iaşi : USR iniţiază  două proiecte de hotărâre pentru prejudiciile din două dosare penale

La ultima ședință, constituirea administrației județene ca parte civilă în cauzele „Baba-Alexe” și „Lăcrămioara Ursu” a fost amânată de aleșii liberali. Cei de la USR insistă pentru includerea CJ în debutul celor două procese

Consilierii județeni de la USR au pregătit două proiecte de hotărâre prin care Consiliul Județean să se constituie parte civilă în două dosare penale. Este vorba despre Dosarul „Baba-Alexe”, pentru care procurorii DNA au înștiințat administrația județului că se poate înregistra ca parte în proces acum, pentru recuperarea (împreună cu Școala Populară de Arte) a unui prejudiciu estimat la 150 de mii de lei – dacă instanța va constata că acest prejudiciu există într-adevăr. Celălalt dosar este pe numele unei consiliere din efectivul CJ, pe care procurorii o acuză că și-a falsificat o diplomă de studii ca să poată fi angajată în cabinetul fostului președinte al CJ. În acest caz, prejudiciul ar fi de aproximativ 73 de mii de lei. Amintim că cele două solicitări au fost discutate la finalul ultimei ședințe a CJ, la „Diverse”, șefii consiliului susținând că nu este nevoie de o hotărâre. Astfel, cele două cauze ar urma să se judece doar pe latura penală, eventualele prejudicii fiind posibil să fie solicitate doar după o decizie definitivă a instanței.

Consilierii USR susțin contrariul, plecând de la prevederea din Codul administrativ care menționează că deciziile Consiliului Județean se iau prin hotărâri. Ei propun convocarea unei ședințe extraordinare pentru ziua de luni, 4 iulie, în care cele două proiecte să fie discutate și adoptate. În cazul în care nu va fi întrunit cvorumul, aleșii USR spun că vor convoca din nou o ședință.

Neconstituirea CJ parte civilă în această fază de debut a proceselor nu exclude recuperarea prejudiciului. Dar, în cazul în care instanța va găsi vinovați, consiliul va trebui să inițieze o nouă acțiune în justiție, de data asta la instanța civilă, care însă va costa timpul obișnuit pentru o asemenea procedură.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii