Elanul unui investitor imobiliar, temperat de reacţia vehementă şi unitară a vecinilor

Scandal de nota 10: ieșenii au oprit construirea a 11 blocuri-turn printre casele din CUG

joi, 31 octombrie 2019, 03:02
3 MIN
 Scandal de nota 10: ieșenii au oprit construirea a 11 blocuri-turn printre casele din CUG

Un proiect imobiliar controversat i-a pus ieri faţă în faţă pe contestatari şi iniţiatori. Este vorba despre ansamblul propus de afaceristul imobiliar Gheorghe Achiţei în Tudor Neculai: 11 blocuri, dintre care 4 cu 10 etaje şi 7 cu 5 etaje. Aproape 100 de persoane, care locuiesc la vile din apropierea amplasamentului, au semnat o petiţie către Primăria Iaşi în care au adus mai multe critici proiectului. Principalele două: regimul mare de înălţime şi supraaglomerarea traficului din zonă (pe aleile T. Neculai şi Strugurilor). 

Un grup de şapte persoane i-a reprezentat ieri pe petiţionari într-o dezbatere care a avut loc la sediul municipalităţii. Din partea investitorului a fost prezent arhitectul Alexandru Ignăţel, iar discuţiile au fost moderate de arhitectul-şef al Iaşului, Alex Mustiaţă. Concluzia? Investitorul ar urma să reanalizeze mobilarea urbană propusă şi să revină la Primărie cu o nouă propunere. „Ziarul de Iaşi“ a scris săptămâna trecută despre nemulţumirile oamenilor din zonă.
 
„Asta e sufocare, nu dezvoltare!“
 
Cu toate că anunţul de dezbatere a fost publicat încă de la începutul lunii octombrie, Primăria a fost prinsă pe picior greşit: nu a alocat o sală pentru eveniment. Discuţiile au avut loc ad-hoc în fostul birou de presă al municipalităţii. După o scurtă intervenţie a reprezentantului investitorului, cetăţenii din Tudor Neculai şi-au spus nemulţumirile. „Asta e sufocare, nu dezvoltare!“, a comentat un locatar care locuieşte într-o casă aflată la circa 22 metri de blocurile de 10 etaje propuse. „Nu cerem decât respectarea regimului de înălţime al zonei“, a spus un bărbat. El a explicat că, din iunie 2000, s-a respectat de-a lungul anilor („în linii mari“) regimul aprobat atunci de către municipalitate: vile cu regim mic (1,2 etaje). În acelaşi timp, el a subliniat că sunt 400 de locuinţe individuale în zonă şi deja sunt probleme mari de trafic atât pe aleea Strugurilor, cât şi pe aleea Tudor Neculai.
 
În replică, reprezentantul investitorului a precizat că zona de construire nu este acum reglementată din punct de vedere urbanistic. De menţionat că amplasamentul investitorului, de aproape 2 ha, se desfăşoară de la intersecţia celor două alei pe direcţia spre Valea Adâncă. Blocurile cu 10 etaje sunt propuse în partea nordică a terenului, spre zona de case, iar imobilele cu 5 etaje la aleea T. Neculai. „Beneficiarul este dispus să inverseze regimurile de înălţime, dar acest lucru ar însemna să o luăm de la capăt cu toată documentaţia“, a spus Alexandru Ignăţel, reprezentant al lui Gheorghe Achiţei la discuţii. El a adăugat că proiectul are toate studiile necesare şi a obţinut avizele de la autorităţile de resort, iar tot acest proces durează deja de doi ani. Pe alocuri au fost unele schimburi de replici între cele două părţi, dar fără ca lucrurile să degenereze.
 
Petiţii fără răspuns
 
„Dezvoltatorii serioşi fac blocuri la periferia oraşului, nu în mijlocul unui cartier de case. Dacă proiectul va rămâne aşa, mă judec cu el (beneficiarul, n.r.) până ce mor“, a comentat o vecină a amplasamentului. Concluzia discuţiilor, care au durat aproape o oră, a formulat-o arhitectul-şef al Iaşului. „Rugămintea este ca beneficiarul să restudieze documentaţia şi, în ceea ce priveşte mobilarea urbană, să găsim un alt tip de mobilare. Va face o nouă analiză şi va reveni cu o nouă propunere“, a spus Alex Mustiaţă. Vecinii din zonă au subliniat că Primăria trebuie să ţină cont şi de nemulţumirile lor, şi au adăugat că la petiţiile pe care le-au trimis în ultimul an nu au primit răspuns. Rămâne de văzut dacă investitorul va veni cu o altă propunere urbanistică: proiectul încă se află într-o fază relativ incipientă de aprobare – nu a fost dezbătut în Consiliul Local (CL). Abia după aprobarea în CL poate fi solicitată emiterea autorizaţiei de construire.
 
Mai multe informații în textul apărut în Ziarul de Iași: Cvartal nou în zona CUG. Va fi cu scandal din cauză că se va construi între case?

Comentarii