Se conturează primul parc industrial din afara Miroslavei. 18 hectare la Lețcani

joi, 13 mai 2021, 02:02
2 MIN
 Se conturează primul parc industrial din afara Miroslavei. 18 hectare la Lețcani

A fost scos la licitaţie proiectul de execuţie a amenajărilor la Industrial Park Leţcani.

Pe o suprafaţă de 18,6 hectare, amplasată la intrarea în localitatea Leţcani, pe DN 28/ E 583, va funcţiona din 2023 Industrial Park. Iniţiat încă din vremea mandatului lui Constantin Simirad, proiectul a stagnat de la plecarea ultimului preşedinte liberal al Consiliului Judeţean. Schimbarea de gardă din urma alegerilor locale de anul trecut a permis reluarea investiţiei.

Ieri a fost lansată licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări de amenajare a perimetrului unde va funcţiona parcul industrial. Potrivit Caietului de sarcini, urmează să fie înălţat terenul – care în acest moment are o cotă mai joasă decât tot ce este în jur, vor fi construite căi de acces şi reţele de utilităţi. Întreaga suprafaţă va fi împrejmuită, iar prima incintă ridicată aici va fi administraţia parcului, o clădire cu două sau trei niveluri. În acest moment, sunt în curs lucrările de eliberare a amplasamentului de cele două linii de medie tensiune care îl traversează.

Amintim că, în mandatul trecut, abia-abia au fost alocate 592 de mii de lei pentru mutarea stâlpilor existenţi aici. Investiţia a stagnat, spre profunda nemulţumire a opoziţiei liberale de atunci.

Iniţial, terenul pe care se preconizează construirea facilităţilor măsura 30 de hectare. Proiectul autostrăzii A8 prevede însă la Leţcani o bretea de legătură cu şoseaua Iaşi-Tg. Frumos şi o bază de mentenanţă care se suprapun parţial cu amplasamentul iniţial al parcului. În consecinţă, deşi studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii este în curs de actualizare, iar proiectul tehnic urmează să fie realizat anul viitor, suprafaţa Industrial Park a fost micşorată definitiv la 18,6 hectare.

Valoarea estimată de la care porneşte licitaţia lansată ieri este de 15,67 milioane de lei. Termenul de înscriere a ofertanţilor este 17 iunie, iar anunţarea câştigătorului va fi făcută cel mai târziu la toamnă. Termenul de finalizare a contractului este 24 de luni, urmat de o perioadă de garanţie de 3 ani.

Pe lângă parcul (în amenajare) de la Leţcani şi cele două (funcţionale) de la Miroslava, sunt în proiect amplasamente similare la Holboca, Dumeşti, Deleni şi Podu Iloaiei.

„Preziceam acum doi ani un viitor parc industrial la Dumeşti, iată că acest proiect a demarat. Mai mult, întrevăd în vecinătatea parcului industrial de la Leţcani o poziţie foarte bună în comuna Rediu cu acces la DJ 248B, între Breazu, Horleşti şi Bogonos“, ne-a spus Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor PNL din Consiliul Judeţean.

De altfel, administraţia liberală instalată la CJ şi-a luat un angajament ferm de dezvoltare a parcurilor industriale în judeţ, iar în această direcţie lucrurile au mers bine până acum.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii