De Sănătate

Punem punctul pe știi

Situaţie gravă – Statul vrea să compenseze 28 de noi medicamente ce pot salva vieţi, dar proiectul Guvernului zace într-un sertar din noiembrie 2023

joi, 07 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Situaţie gravă – Statul vrea să compenseze 28 de noi medicamente ce pot salva vieţi, dar proiectul Guvernului zace într-un sertar din noiembrie 2023

Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) reclamă o situaţie gravă, care afectează peste 100.000 de pacienţi: un proiect al Guvernului care ar trebui să includă 28 de medicamente noi pe lista celor compensate stă blocat între ministere de trei luni. Aceştia susţin că proiectul este conceput încă din noiembrie, iar impactul bugetar pentru includerea celor 28 de medicamente în lista de compensate ar fi neutru sau chiar negativ, faţă de medicamentele folosite în prezent pentru tratarea aceloraşi boli şi care sunt mai scumpe.

20 dintre aceste medicamente sunt introduse pentru prima dată la compensare, iar cei de la ARPIM spun că 84.000 de pacienţi aşteaptă introducerea lor gratuită, iar alţi 30.000 au nevoie de medicamentele ce vor fi incluse în contractele cost-volum.

„15 dintre aceste medicamente reprezintă singura şansă, pentru pacienţii cu stadii evolutive avansate ale unor afecţiuni oncologice, boli rare, afecţiuni oftalmologice, dializă sau scleroză multiplă. În momentul de faţă, tuturor acestor oameni li se refuză şansa la tratamentul potrivit şi la o viaţă de calitate, cu fiecare zi de întârziere!”, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Ei insistă asupra faptului că aceste medicamente vor fi utile în special pacienţilor care suferă de boli grave, care au în momentul acesta pe piaţă o alternativă de tratament, dar care, în multe cazuri, nu are eficienţa acestor noi molecule ce ar urma să fie introduse.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern conţine 28 de medicamente inovatoare care joacă un rol esenţial în creşterea supravieţuirii şi a calităţii vieţii celor ce suferă de boli cronice, în contextul în care România este ţara din UE cu cea mai mare mortalitate evitabilă şi cea în care, în ciuda eforturilor depuse până acum, medicamentele inovatoare ajung la pacienţi la aproape 3 ani de la aprobarea dată de Agenţia Europeană a Medicamentului. În acest moment, dreptul pacienţilor la tratamentul de care au nevoie este îngrădit. De exemplu, unele terapii aşteaptă de aproape 20 de luni, aşa cum se poate observa şi din nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în transparenţă decizională încă de anul trecut”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), într-un comunicat remis presei. 

Comentarii