Spitalul mobil: decontare sub semnul întrebării, dar dezvoltare cu semnul exclamării

vineri, 04 decembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Spitalul mobil: decontare sub semnul întrebării, dar dezvoltare cu semnul exclamării

Redeschiderea apelului pentru asemenea proiecte, deşi extinsă şi la autorităţile locale, lasă doar o mică posibilitate pentru decontarea din fonduri europene a achiziţiei spitalului modular. În schimb, preşedintele CJ a dat asigurări că va fi dezvoltată infrastructura medicală instalată la Leţcani.

O mică şansă pentru decontarea achiziţiei spitalului mobil de la Leţcani: a fost redeschis apelul de proiecte „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19” pentru proiectele de tip B – Crearea unor capabilităţi medicale mobile / formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/ spitale modulare rol 1, 2 şi 3/ containere de logistică medicală.

Pe măsura lungimii titlului, a fost extinsă şi lista aplicanţilor, pe lângă cele două entităţi care puteau să facă asta până acum, respectiv IGSU şi MApN: spitale (judeţene) de urgenţă/ institute medicale/ spitale de boli infecţioase, autorităţile locale pentru aceste unităţi medicale pe care le au în gestionare/ administrare sau parteneriate între acestea.

Alocarea este aceeaşi, 50 de milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Până pe 30 martie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă poate să depună proiecte în valoare maximă de 49 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naţionale (în parteneriat cu IGSU), maxim 15 milioane, iar ceilalţi solicitanţi, cel mult 3 milioane de euro.

Pentru spitalul modular instalat la Leţcani, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a alocat iniţial 13,2 milioane de euro – 10 milioane de la Consiliul Judeţean Iaşi şi 3,2, de la CJ Neamţ.

Aplicarea penalităţilor de întârziere au făcut ca suma să scadă la 10,7 milioane, din care 8,7 au fost deja achitate furnizorului turc.

„S-au consumat toate fondurile, cele 350 de milioane de euro (dintre care 50 de milioane erau destinate achiziţiei de spitale modulare, n.r.), iar acum apelul este redeschis pentru proiecte de tip B, respectiv pentru spitale mobile. Acum, şi consiliile judeţene pot să depună cereri de finanţare pentru spitale modulare sau pentru extinderea secţiilor de terapie intensivă în cadrul acestor spitale”, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Întrebat dacă complexul medical de la Leţcani, care acum funcţionează ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase, va putea fi decontat prin acest apel, preşedintele CJ Costel Alexe a precizat că a discutat la Ministerul Fondurilor Europene pentru dezvoltarea în continuare a spitalului.

„Vrem să dezvoltăm – şi vom prezenta opiniei publice planul nostru de dezvoltare a infrastructurii medicale” de la spitalul modular, a completat Alexe.

Directorul executiv al Euronest ne-a precizat că va putea depune o cerere de finanţare doar dacă va fi modificat încă o dată ghidul solicitantului, în aşa fel încât şi asociaţiile de dezvoltare să fie incluse între aplicanţi. Alina Popa a adăugat că şi valoarea maximă eligibilă pentru administraţiile locale este de doar 3 milioane de euro.

Deşi ministrul Marcel Boloş a spus că primul apel, încheiat pe 30 septembrie, a acoperit toată alocarea, nu am putut să aflăm cine a mai cumpărat sau decontat spitale modulare de mărimea celui instalat la Iaşi sau mai mici.

Solicitările trimise de ziarul nostru la Ministerul Fondurilor Europene şi la Ministerul Apărării Naţionale pentru informaţii în acest sens au rămas fără răspuns. Doar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ne-a confirmat că o procedură de achiziţie iniţiată în mai a fost anulată în iunie din cauză că ofertantul declarat câştigător al licitaţiei nu şi-a îndeplinit obligaţiile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii