Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!

vineri, 27 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!

O şoferiţă a acroşat mortal un pieton, pe marginea unui drum judeţean. Femeia a dat vina pe un autobuz care ar fi intrat pe banda sa de mers venind de pe contrasens, dar judecătorii au stabilit că nu o deranjase nimeni. Şoferiţa nu băuse şi nu avea o viteză excesivă, factorul care provocase accidentul fiind neatenţia. Atât a ei, cât şi a victimei.

Gabriela Manolache plecase din Golăieşti la o petrecere, în Dancu, împreună cu soţul, copilul în vârstă de un an şi cumnata sa. La întoarcere, în Cristeşti, într-o curbă la dreapta, a observat prea târziu trei pietoni care se deplasau pe carosabilul drumului judeţean. Nu a reuşit să-i ocolească, acroşându-l pe Ioan L., care era cel mai apropiat de axul drumului.

L-a lovit cu partea stângă a autoturismului, proiectându-l în şanţul betonat. Din sens contrar se apropia un autobuz care parcurgea ruta Ungheni – Iaşi. Şoferul a oprit, pentru a vedea dacă poate acorda vreun ajutor victimei, iar unul dintre pasageri a sunat la 112. Ioan L. dădea semne de viaţă, aşa că şoferul autobuzului şi-a continua drumul.

Victima avea să decedeze după aproximativ o oră. Suferise o fractură de bază de craniu şi o ruptură hepatică. Şoferiţa nu băuse nimic, în timp ce victima avea o alcoolemie de 0,85‰ în sânge. Expertiza ulterioară a stabilit că automobilul condus de Manolache avea o viteză de 54 km/h, limita în zonă fiind de 50 km/h.

Accidentul ar fi putut fi evitat, dacă şoferiţa ar fi observat pietonii de la mai mult de 32 de metri. Vizibilitatea era de peste 40 de metri, dar accidentul totuşi se produsese, probabil pe fondul neatenţiei şi al lipsei de experienţă a şoferiţei. Aceasta avea doar 21 de ani şi nu mai condusese în ţară de doi ani.

„Ipoteza inculpatei privind pătrunderea pe bandă a autobuzului a fost infirmată de expert, acesta explicând faptul că în acel caz în mod inevitabil autoturismul condus de inculpată şi-ar fi modificat traiectoria şi ar fi intrat în coliziune cu toţi pietonii, oprindu-se apoi uşor oblic. Aşadar în mod obiectiv, autobuzul nu a pătruns pe banda pe care se deplasa inculpata. Explicaţia inculpatei pare a fi însă plauzibilă sub aspect subiectiv, existând posibilitatea ca aceasta să fi avut sentimentul pătrunderii autobuzului pe banda sa, ceea ce i-a captat atenţia şi a determinat-o să observe tardiv pietonii de pe partea carosabilă, aspect datorat şi lipsei de experienţă în a conduce în condiţiile particularităţilor traficului din România”, au reţinut judecătorii.

Magistraţii Judecătoriei au reţinut şi culpa victimei, aceasta fiind în stare de ebrietate şi circulând aproape de axul drumului.

Manolache a fost condamnată la pedeapsa minimă prevăzută de lege pentru uciderea din culpă, respectiv 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În acest interval, tinerei îi va fi interzis să mai conducă autovehicule. Pronunţată miercuri, sentinţa poate fi atacată cu apel. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii