Târg agricol de anvergură la porţile Iaşului – Agralim: utilaje, animale, răsaduri, instalații

vineri, 20 septembrie 2019, 02:02
4 MIN
 Târg agricol de anvergură la porţile Iaşului – Agralim: utilaje, animale, răsaduri, instalații

Un târg pentru fermieri, garnisit cu exponate de toate categoriile, cu specialişti în domeniile agroindustriale şi consultanţi inclusiv în fonduri europene, este deschis până duminică la Transagropolis.

De la utilaje şi maşini uriaşe la seminţe şi răsaduri, de la oi şi capre la produse alimentare (semi)prepa­rate, de la soluţii şi îngrăşăminte până la instalaţii de irigat şi maşinării de îndepărtat dejecţiile animale, de la hale şi solarii până la cele mai mărunte scule de grădinărit, adică practic orice îşi poate dori un fermier indiferent de calibrul afacerii sale se află în aceste zile la doar câţiva kilometri de municipiul Iaşi.

Târgul pentru fermieri Agralim a fost inaugurat ieri în mijlocul unui parc auto impresionant, cuprinzând tractoare de toate mărimile, combine, al căror bord cu volan şi joystick pare o consolă de jocuri, şi maşini dedicate, cum e gigantul de erbicidat pe sub care un om poate să meargă dacă îşi apleacă niţel capul, sau universale, care pot să facă orice activitate oricât de grea.

GALERIE FOTO

Subvenţii în avans

În mijlocul acestor „herghelii” de sute de cai putere fiecare, oficiali­tăţile venite cu acest prilej la Centrul de Transfer al Tehnologiei în Agri­cul­tură, Transagropolis, au avut alo­cuţiuni, cum se putea altfel?, despre rolul, problemele, nevoile şi viitorul agriculturii româneşti, acum integrată în cea europeană şi în com­petiţie directă cu produsele agroalimentare din celelalte 27 de ţări membre.

Florin Mindirigiu, organizatorul evenimentului prin firma ABplus Events, a ţinut să mulţumească în special fermierilor din Regiunea de Nord-Est, dar şi celor peste 150 de firme care au standuri la această a XI-a ediţie a Agralim.

Şeful CJ, Maricel Popa, a numit Iaşul „capitala agrară a României” în cele patru zile de târg (19-22 septembrie). El a propus organizarea unor „Zile ale recoltei” chiar şi lunar pe platforma Transagropolis, cu desfacerea mărfii direct de la pro­ducător. Totodată, preşedintele CJ a anunţat că, de la mijlocul lunii viitoare, vor veni subvenţiile pentru anul 2020, în sumă de 1,1 miliarde de euro. Altfel spus, aceste plăţi vor fi făcute în avans.

Primarul comunei gazdă Leţcani, Stelian Turcu, a chemat Consiliul Judeţean să facă mai mult pentru Centrul Transagropolis, respectiv să contribuie la organizarea mai multor evenimente, în aşa fel încât centrul să funcţioneze în scopul pentru care a fost construit: „să avem un depozit de legume şi fructe şi chiar produc­ţie”. El a pledat pentru subvenţii eu­ropene egale, de 400 de euro la hectar (acum, în România, la cereale se plăteşte jumătate din această sumă) şi pentru eliminarea produselor cu dublu standard de calitate.

Prezent la târg, liderul liberal Costel Alexe a remarcat dispariţia expozanţilor cu bălţată românească. „Trebuie să recunoaştem că, în ceea ce priveşte politica agricolă, am şi eşuat”, a spus el, invocând scăderea efectivului de bovine şi a celui de ovine în judeţ. Şeful PNL Iaşi l-a felicitat cu subînţeles pe preşedintele CJ Botoşani, prezent ieri la târg, pentru că în judeţul vecin s-a mai deschis un abator, în timp ce Iaşul nu are un centru autorizat de sacrificare a animalelor.

GALERIE FOTO

Training şi consultanţă

După tăierea panglicii inaugurale, cel mai amplu spectacol agricol din Regiunea de Nord-Est a început oficial – deşi vizitatorii nu au mai aşteptat să urmărească discursurile, ci au trecut gospodăreşte la discuţii şi negocieri cu reprezentanţii companiilor expozante.

Programul târgului este foarte dens. Pe lângă utilaje şi produse, vizitatorii şi fermierii pot să obţină consultanţă de la specialiştii invitaţi aici, dar şi să participe la forumurile organizate pe diferse teme. Ieri, cei veniţi la Transagropolis au putut să asiste la un program de demonstraţii cu tractoare şi utilaje agricole.

În această dimineaţă sunt programate conferinţele „Agricultura ecologică – viitorul care trebuie semănat astăzi”, una pe subiectul creşterii taurinelor, iar după-amiază şi un seminar despre „reţeta unei livezi performante”. În paralel, va avea loc o întâlnire transnaţională România-Ucraina, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Sâmbătă se anunţă o zi şi mai plină, cu astfel de reuniuni dedicate fondurilor europene, dialogului APIA-fermieri, absolvenţilor de licee şi facultăţi cu profil agronomic, viticulturii şi ecologiei. Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina târgului Agralim, agri-events.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii