Transportul public, închis total de azi

miercuri, 25 martie 2020, 02:50
4 MIN
 Transportul public, închis total de azi

Nu se ştie cât timp va dura restricţia. Primăria a definit foarte clar categoriile de călători care pot folosi transportul, limitat drastic. Ce variante au angajaţii firmelor?

 

Primăria a impus, începând de astăzi, interdicţii fără precedent în utilizarea transportului public în comun. Cea mai mare parte a călătorilor obişnuiţi nu vor mai putea folosi serviciul public. În schimb, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţe (CLSU) a nominalizat cu stricteţe categoriile de persoane care se pot urca în autobuzele şi tramvaiele CTP. Dar, şi în cazul acestora există interdicţii: nu vor putea urca decât dacă poartă mănuşi de protecţie şi mască specifică, şi doar dacă numărul de pasageri existent în mijlocul de transport nu depăşeşte numărul de locuri pe scaune. CTP va colabora cu Poliţia Locală pentru ca aceste interdicţii să fie respectate. Angajaţii din societăţile comerciale vor fi cei mai afectaţi de această măsură. Unele voci din spaţiul public spun că decizia CLSU nu ar fi oportună atât timp cât, începând de astăzi, România a intrat în stare de carantină şi sunt oricum impuse restricţii drastice de circulaţie inclusiv pe timp de zi. Totuşi, conform deciziei CLSU, societăţile comerciale pot solicita încheierea unui acord cu CTP pentru introducerea de curse speciale.

Cine are voie să urce în autobuze şi tramvaie

În general, CLSU a avut în vedere persoanele care sunt direct implicate în combatarea răspândirii noului tip de coronavirus. Astfel, accesul va fi permis pentru cadrele medicale şi nemedicale (sistem public şi privat) din cadrul spitalelor, dispensarelor, cabinetelor medicale şi al întregii infrastructuri medicale, cadrele medicale din toate formele de organizare, inclusiv laboratoare medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii sau din cadrul Ministerului Educaţiei, angajaţii farmaciilor şi angajaţii fabricilor de medicamente din oraş. În doilea rând, vor putea urca în autobuze angajaţii forţelor de ordine subordonate Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării. Pe listă mai apar asistenţii sociali şi asistenţii persoanelor cu handicap, pacienţii cronici (care se deplasează către cabinete medicale în vederea consultaţiilor şi tratamentului), factorii poştali, persoanele implicate în procesul de monitorizare şi ajutor al celor aflaţi în autoizolare sau al persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi voluntari din sistemul public de voluntariat.

În cazul pacienţilor cronici, aceştia trebuie să prezinte o adeverinţă privind locul unde se deplasează, ziua şi ora programării, iar voluntarii trebuie să aibă o legitimaţie vizată de Primărie. În restul cazurilor, fiecare persoană care vrea să utilizeze transportul public trebuie să aibă asupra sa legitimaţia de serviciu sau o adeverinţă eliberată de angajator. „Toate persoanele (…) sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuşi de protecţie de unică folosinţă şi mască de protecţie pentru căile respiratorii. În toate situaţiile menţionate, mijloacele de transport în comun nu pot fi utilizate decât în limita locurilor pe scaune“, se arată în decizia CLSU.

Cum pot utiliza transportul public angajaţii din privat

Unele voci din spaţiul public au invocat faptul că decizia CLSU nu este oportună atât timp cât, de astăzi, România a intrat oricum în stare de carantină, iar, în baza unei noi ordonanţei militare, oricum s-a restricţionat semnificativ circulaţia. Problema este în cazul angajaţilor societăţilor comerciale. „Pentru toate societăţile comerciale de pe raza Municipiului Iaşi care îşi continuă activitatea se vor organiza la cerere curse speciale dedicate acestora, pe bază de contract încheiat cu S.C. Compania de Transport Public Iaşi S.A., pe bază de tichet de călătorie şi/sau abonament“, se arată în decizia CLSU. La acest moment, nu există informaţii asupra acelor societăţi care vor încheia contracte cu CTP dar, în mod evident, numărul lor va fi limitat. Cel mai probabil, CTP va veni cu un program de curse speciale în următoarele zile, în funcţie de numărul de cereri pe care compania le va primi. Cert este că interzicerea pentru publicul larg a transportului a fost atât salutată de public, dar şi blamată, ţinând cont de numeroasele mesaje din mediul online ale ieşenilor afectaţi de această măsură. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii