De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacţiile imobiliare îşi continuă picajul. Spre ce se orientează ieșenii

miercuri, 02 septembrie 2020, 01:56
3 MIN
 Tranzacţiile imobiliare îşi continuă picajul. Spre ce se orientează ieșenii

Volumul acestora a scăzut la Iaşi, în iulie, cu 38% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. La apartamente scăderea a fost de 25%, iar la terenuri intravilane de 54%. Totuşi, unii agenţi imobiliari consideră că piaţa s-a mai dezmorţit faţă de lunile anterioare. Preţurile nu au scăzut, iar chiriile s-au stabilizat.

Volumul tranzacţiilor imobiliare din judeţul Iaşi continuă să înregistreze scăderi pe fondul pandemiei de COVID-19. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), analizate de „Ziarul de Iaşi“, în luna iulie 2020 au fost înregistrate 1.172 de tranzacţii imobiliare, scăderea fiind de 38% comparativ cu iulie 2019, când au fost validate1.891 de operaţiuni. Este vorba despre tranzacţii precum unităţi locative individuale (apartamente), vânzări de terenuri intravilane (cu/fără construcţii) şi terenuri extravilane (agricole/neagricole).

În cazul apartamentelor, de exemplu, în luna iulie 2020 au fost vândute 232 de unităţi la Iaşi, cu 25% mai puţin decât în iulie 2019, când s-au vândut 311 apartamente. Statisticile pentru celelalte tipuri de tranzacţii aferente lunii iulie 2020 arată o scădere de 27% faţă de anul precedent şi la vânzările de terenuri agricole extravilane (de la 138 la 101), iar la vânzările de terenuri neagricole extravilane o scădere de 76% (de la 21 la 5).

În schimb, se constată o creştere de 3% anul acesta la vânzarea de terenuri cu construcţii (de la 317 la 327), aspect care poate fi pus pe seama izolării trăite la bloc între patru pereţi, care i-a determinat pe români să îşi schimbe preferinţele în materie de locuinţe. În ceea ce priveşte vânzarea de terenuri intravilane fără construcţii, scăderea este de 54% (de la 1.104 la 507).

Chiar şi aşa, excepţie făcând luna martie, când abia erau impuse restricţii pentru populaţie pe fondul pandemiei şi tranzacţiile la Iaşi erau mai mari cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, iulie se dovedeşte a fi cea mai bună lună de la debutul epidemiei de coronavirus şi până acum, fapt confirmat şi de cei din domeniu.

„Faţă de lunile anterioare, în luna iulie s-au înregistrat creşteri. Preţurile la locuinţe nu au scăzut, s-au păstrat la acelaşi nivel. Majoritatea cred că au aşteptat să vadă evoluţia preţurilor, dar după ce au văzut că nu există o scădere, cine dorea să cumpere o locuinţă a început să ia iniţiativă. Cât priveşte chiriile, s-a simţit o scădere imediat după sfârşitul perioadei de urgenţă, dar şi-au revenit destul de repede şi aş putea spune că sunt la nivelul anului trecut. La fel este şi pe spaţii comerciale“, ne-a spus un reprezentant al agenţiei imobiliare Casa Prima.

Primele semne de scădere a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară din judeţul Iaşi au început să se manifeste în luna aprilie, ca efect al măsurilor impuse de autorităţi în contextul crizei de sănătate publică, numărul tranzacţiilor de imobile scăzând atunci cu 20% (de la 1.278la 1.023). Din luna mai, prăbuşirea a început să fie mai abruptă, tranzacţiile fiind mai mici cu 38% faţă de perioada similară a anului 2019 (de la 1.242 la 764). În iunie 2020 s-au consemnat 1.099 de tranzacţii, în scădere cu 24% faţă de luna iunie a anului trecut, când se înregistrau 1.460 de tranzacţii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii