Un milion de euro pentru Politehnica?

joi, 03 iunie 2021, 01:43
2 MIN
 Un milion de euro pentru Politehnica?

Clubul a suplimentat cererea financiară de la Primărie

Politehnica Iaşi, club care, pe hârtie, are ca asociaţi persoane fizice, depinde în continuare esenţial de banii municipalităţii. Cu datorii estimate de oficialii clubului la 1,8 milioane de euro, cu nevoi de circa 500 000 de euro pentru turul Ligii a II-a de fotbal, Poli va supravieţui doar dacă finanţarea de la Consiliul Local Iaşi va fi deblocată. În acest an, pe masa CL au fost două proiecte de alocare de fonduri către clubul de fotbal. Unul a fost respins, cel de-al doilea a fost retras de pe ordinea de zi luna trecută, chiar de iniţiatorul proiectului, Mihai Chirica, primarul Iaşului. Acesta a spus că subiectul fotbal va fi discutat într-o şedinţă extraordinară, care va avea loc săptămâna aceasta. Ieri nu se ştia încă exact când va avea loc şedinţa. Mai probabil este ca întâlnirea să nu mai aibă loc mâine, ci săptămâna viitoare.

Între timp, cererea clubului către municipalitate a crescut. Dacă la ultimul proiect s-a discutat despre 3,25 milioane lei, în această săptămână s-au solicitat aproximativ 4,7 milioane lei. Asta pentru că în calcule a fost luată perioada de la începutul anului şi până la finalul lunii mai. Iniţital a fost luat în calcul intervalul 1 ianuarie – 12 aprilie. În 2020, în plină pandemie, când Poli s-a menţinut în elită ca urmare a creşterii numărului de echipe din Liga I, clubul de fotbal a primit circa 4,5 milioane lei de la Primărie.

Aprobarea alocării celor 4,7 milioane lei depinde în continuare de negocierile politice. Reamintim, USR PLUS şi PSD, care au 14 consilieri, nouă de la primul partid, au anunţat de mult timp că vor fi de acord cu deblocarea finanţării fotbalului dacă actualii asociaţi, contestaţi vehement de mult timp şi de ultraşi, pleacă din toate funcţiile de la club. Adrian Ambrosie, Leonid Antohi, Ioan Apostol şi Mircea Ursu, susţinuţi de Chirica, şi-au exprimat disponibilitatea de a demisiona doar din Consiliul Director, nu şi din Adunarea Asociaţilor, care stabilieşte componenţa CD.

La ora actuală, conform mai multor surse, Chirica va hotărî viitorul clubului. Primarul, care se bazează pe 13 voturi, 11 de la PNL şi două de la PMP, are nevoie să rupă un singur vot de la opoziţie pentru a-şi impune orice punct de vedere. Cum Cezar Baciu, de la USR PLUS, l-a mai sprijinit pe primar şi în alte rânduri, edilul-şef ar putea trece orice proiect, chiar dacă la limită. Rămâne de văzut dacă Mihai Chirica va merge pe această variantă sau va accepta cerinţele opozanţilor lui, pentru a asigura o susţinere largă proiectului legat de fotbal.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii