Comunicat de presă

Un parlamentar ieșean este implicat în discutarea Parteneriatului Strategic România Japonia! (P)

joi, 16 iunie 2022, 13:15
2 MIN

Astăzi a avut loc la București și prin video conferință întâlnirea reunite a Grupului parlamentar de prietenie România-Japonia, cu participarea Excelenței Sale Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în țara noastră, a Excelenței Sale Ovidiu Drangă, Ambasadorul României în Japonia, parlamentari din ambele țări prietene.

Deputatul ieșean Silviu Macovei este Președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Japonia din Parlamentul României și a avut o agendă foarte încărcată în această ședință.

Am condus această ședință reunită având pe agendă probleme foarte importante atât în direcția relațiilor bilaterale, cât și în ceea ce privește situația geostrategică globală. În primul rând, discuțiile au avansat într-un mod foarte constructiv pe baza traseului comun agreat în vederea semnării documentului fondator al Parteneriatului Strategic cu Japonia. Termenul semnării efective se dorește a fi la finalul acestui an sau, cel mai târziu, la începutul anului 2023! Parteneriatul Strategic România-Japonia este extrem de important mai ales în contextul geopolitic actual și presupune ridicarea relației dintre țările noastre la un nivel foarte înalt pentru cooperarea bilaterală în domeniile politic, securitar, economic și cultural-științific. Este inutil să mai spun că un astfel de parteneriat strategic este relevant nu doar pentru țările noastre, ci și pentru celelalte state adiacente (Indo-Pacific și Marea Neagră)” a spus parlamentarul ieșean Silviu Macovei.

Un alt punct extrem de discutat a fost legat de situația războiului din Ucraina. Japonia privește cu multă îngrijorare acest conflict brutal, iar implicarea partenerilor niponi în sprijinirea Ucrainei este solidă: Japonia a dublat în luna mai ajutorul acordat țării vecine aflate în conflict cu Rusia ajungând până la 600 milioane de dolari!

Interesul părții japoneze a fost strâns legat de modul în care România a sprijinit refugiații ucraineni, eforturile țării noastre fiind foarte bine primite de partenerii niponi. Un punct emoționant a fost atins atunci când s-a discutat despre modul în care refugiații ucraineni au reușit să se integreze în România, mulți găsindu-și o a doua casă aici” a completat Silviu Macovei.

România și-a declarat toată disponibilitatea de a continua cooperarea parlamentară strânsă între Parlamentul de la București și Dieta Națională a Japoniei, relații considerate a fi exemplare prin deschiderea reciprocă în vederea contactelor constructive în beneficiu reciproc.

Aceste relații strânse se transferă în mod concret în faptul că Japonia este principalul investitor asiatic în România!

Spre exemplu, la nivelul anului 2021, volumul total al schimburilor comerciale România – Japonia a fost de 891,653 milioane de dolari!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii