Un scandalagiu care a ameninţat cu moartea un poliţist în civil va sta după gratii

marți, 19 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Un scandalagiu care a ameninţat cu moartea un poliţist în civil va sta după gratii

Chiar în civil, un poliţist rămâne tot om al legii. De acest lucru s-a convins un scandalagiu care l-a ameninţat cu moartea pe un poliţist, considerând că acest lucru nu va avea repercusiuni. Magistraţii Judecătoriei au vrut să-i aplice doar o amendă penală, pentru a nu-i agrava situaţia. Apelul declarat de procurori a dus însă la o condamnare cu executarea în regim de detenţie.

Ionuţ Corciu era pornit de mult pe V.R.M., agent în cadrul postului de poliţie Ţibăneşti. Poliţistul nu îl amendase niciodată, dar intervenise în cinci rânduri la incidente în care Corciu fusese sancţionat pentru tulburarea liniştii publice. În februarie 2020, Corciu fusese condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru o tâlhărie. Actele premergătoare ale anchetei fuseseră întocmite tot de poliţist.

În septembrie 2020, V.R.M. se afla în concediu şi mersese cu fiul său de 6 ani la domiciliul părinţilor săi. La un moment dat, a mers împreună cu fiul său la magazinul din centrul satului, pentru a face diverse cumpărături. S-a întâlnit pe terasa magazinului cu mai mulţi cunoscuţi, cu care a intrat în vorbă. La o masă învecinată se afla şi Corciu, care a început să-i facă reproşuri cu privire la felul cum îşi îndeplinea atribuţiile de poliţist. De la reproşuri, a trecut la insulte şi jigniri, continuând cu ameninţări cu moartea. Corciu i-a spus poliţistului că „o să-l aranjeze acum, când este în civil, pentru că l-a amendat şi face dosare penale cetăţenilor din Ţibana”. A continuat, spunându-i că poliţistul o să moară de mâna lui. Pentru a fi mai convingător, i-a arătat pumnul şi şi-a încordat muşchii braţelor. Pentru a evita escaladarea incidentului, poliţistul şi-a luat copilul, care se speriase, şi a plecat. A oprit la sediul postului, pentru a depune o plângere penală. În urma lui, pe terasă, Corciu îşi continua spectacolul. Le-a spus celor prezenţi că nu îi este frică de poliţie, că o să-l bată pe V.R.M. şi că decât să-i dea un pumn şi să facă 5 ani de închisoare, mai degrabă îl omoară şi face 10 ani. În cele din urmă, gestionarul l-a trimis acasă.

O lună mai târziu, Corciu a fost trimis în judecată pentru ultraj. În faţa magistraţilor Judecătoriei ieşene, el şi-a negat fapta, susţinând că poliţistul îl abordase agresiv, numindu-l hoţ. Judecătorii au respins această declaraţie, apreciind că era puţin probabil ca V.R.M., însoţit de copilul său, să fi căutat gâlceavă cu un om cunoscut pentru violenţa sa.

La data trimiterii în judecată, Corciu se afla în interiorul termenului de supraveghere dispus pentru o condamnare la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru tâlhărie. Ulterior, a mai fost condamnat o dată, pentru furt, aşa că prima condamnare a devenit executabilă. Cum Corciu se afla deja în închisoare, magistraţii Judecătoriei au preferat să nu-i agraveze situaţia. În locul unei noi condamnări la închisoare, ei au decis să-i aplice doar o amendă penală, de 4.000 de lei.

Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de procurori, care au cerut o pedeapsă cu închisoarea. Simpla amendă penală era o pedeapsă prea blândă, mai ales că fapta fusese comisă de Corciu în prezenţa unui copil minor. „Aplicarea unei amenzi penale în situaţia particulară a inculpatului echivalează că o carenţă a componentei de prevenţie a pedepsei penale”, au subliniat procurorii. Magistraţii Curţii de Apel au acceptat argumentul şi l-au condamnat pe Corciu la 6 luni de închisoare, pentru ultraj. Pedeapsa a fost contopită cu cele anterioare, rezultând o condamnare totală la 4 ani şi 4 luni de detenţie. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii