Afirmaţiile sexiste ale vloggerul George Buhnici au stârnit o furtună în mediul online greu de oprit (VIDEO)

miercuri, 20 iulie 2022, 08:29
7 MIN
 Afirmaţiile sexiste ale vloggerul George Buhnici au stârnit o furtună în mediul online greu de oprit (VIDEO)

Afirmaţiile făcute de vloggerul George Buhnici privind „vergeturile” femeilor de pe plaja de la festivalul Neversea au declanşat o dezbatere aprinsă în societate şi au atras critici vehemente atât din partea societăţii civile, organizaţiilor pentru promovarea drepturilor femeilor, mediului privat şi, rezervat, a sferei politice, scrie G4MEDIA

Influencerul cu 1,1 milioane de abonaţi pe YouTube a criticat într-o intervenţie pentru Antena Stars, în direct de pe o plajă din Constanţa, în timpul festivalului Neversea, aspectul femeilor prezente la eveniment, pline de „vergeturi”, şi le-a recomandat să meargă la „săliţă”. Buhnici susţine că scopul pentru care oamenii vizitează litoralul în timpul verii este pentru a „vedea piele” şi „ţâţe şi buci”.

Ce a spus de fapt George Buhnici

„Venim la mare ca să vedem piele, aş vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi. Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine.

Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăţi piele şi sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi şi cu altceva decât cu decolteul.

Putem fi de acord că e normal să ne uităm la ţâţe şi la buci? Aia vreau să văd la mare!”, a afirmat vloggerul.

El a continuat oferind exemplul soţiei sale, despre care a spus că arată ca o „minoră”, iar aceasta este „şanse vieţii” sale.

„Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e şansa vieţii mele”, a declarat George Buhnici.

În urma derapajului său, o întreagă dezbatere a pornit pe reţelele de socializare, unde Buhnici a fost bombardat cu critici din partea internauţilor, atât pe Facebook, Instagram, cât şi pe TikTok.

Mitul TikTok si Facebook

Consultantul media Mirel Axinte explică într-o postare pe Facebook că „mitul «TikTok e pentru copii» are succes pe Facebook, o platformă în care activi sunt cei de la 45 la 78 de ani. În realitate, majoritatea celor sub 35 sunt public (dar şi creatori) de TikTok.

Cei de la 35 la 45 încă mai rătăcesc pe un Instagram intrat în derivă. Restul, ăia care-şi făceau adolescenţa în ’93 sau ’81 sau ’57 sunt pe Facebook… comunitatea de pe TikTok trece pe sub radar, dar e mult mai politică decât Facebook. Evident, când zic politic nu mă gândesc la ce înţeleg prin politic oamenii de la girafă, ăia care au crescut în suflet cu Ciorbea, Băsescu şi Kovesi”.

Totodată, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat marţi pentru G4Media.ro că membrii colegiului director al CNCD au decis să se autosesizeze cu privire la afirmaţiile lui Buhnici.

”Se va analiza limita libertăţii de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor şi în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic. O astfel de analiză durează 90 de zile în principiu, dar când e vorba mesaje publice, ne străduim să dăm o soluţie cât mai repede”, a spus Csaba Asztalos.

Ce spune Csaba Asztalos, şeful CNCD

Întrebat dacă e vorba despre o atitudine larg răspândită în societate, Csaba Asztalos a declarat că ”în principiu, condiţia femeii în societatea din România e una dificilă. Suntem pe primul loc în UE la mame minore, pe primele locuri la traficul de fiinţe umane – toate acestea au legătură cu tratamentul în societate.

Există şi violenţa de familie cu femei ucise în fiecare an. Toate acestea au legătură cu un comportament în societate faţă de femei, unele moştenite istoric, altele create în diferite conjuncturi – competiţie politică, publicitate etc, în care este exploatată sexualitatea femeii”.

Dacă se constată o faptă de discriminare, colegiul CNCD poate aplica o amendă contravenţională între 2.000 şi 100.000 de lei.

Reacţia politică

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, este, până în prezent, singurul politician de rang înalt care a criticat derapajul sexist al vloggerului George Buhnici.

Ea a spus într-o postare pe Facebook că afirmaţiile lui Buhnici „duc spre pedofilie, misoginism şi instigă la violenţă contra femeilor”.

Gabriela Firea nu a pierdut ocazia si s-a amestecat si ea in scandal

„Condamn cu fermitate declaraţiile care aduc atingere drepturilor şi integrităţii femeilor! Femeile sunt egale cu bărbaţii! Este de neiertat orice declaraţie care le tratează pe femei ca pe nişte obiecte sau care îndeamnă bărbaţii să considere că femeile sunt bune doar la cratiţă.

Afirmaţiile făcute la un post naţional de televiziune sunt extrem de jignitoare la adresa femeilor. Este impardonabil să aduci în discuţie cuvinte care pot fi interpretate uşor că îndeamnă la pedofilie, misoginism şi chiar instigă la violenţă împotriva femeilor.

E dreptul femeilor să decidă pentru viaţa şi corpul lor! Ca şi în cazul bărbaţilor, sunt cele care trebuie să aibă grijă de sănătatea şi aspectul lor, în funcţie de decizia personală. Există, însă, şi persoane care se confruntă cu probleme de sănătate, dar toată lumea are dreptul să se simtă bine în pielea lui. Extrem de gravă este declaraţia care duce spre pedofilie şi care consideră foarte normal ca bărbaţii să se uite la copile minore. O astfel de exprimare poate fi un model pentru bărbaţii care ascultă o persoană publică! Anul trecut, 166 de fete care nu au împlinit vârsta majoratului au fost violate.

Femeile luptă pentru egalitate din totdeauna. Un „influencer” nu poate ieşi public să spună lucruri care afectează femeile şi care îngreunează munca pentru apărarea drepturilor acestora.

Subliniez încă o dată: nu accept astfel de declaraţii care sunt, de altfel, imposibil de justificat! Sunt revoltată că un om cu experienţă în media a putut face o asemenea greşeală, sper să fie o greşeală, ceea nu scuză deloc afirmaţiile făcute”, a declarat Firea, într-o postare pe Facebook.

Reacţia mediului privat

De asemenea, Banca Comercială Română (BCR), unul dintre principalii parteneri cu care Buhnici colaborează şi de la care primeşte bani pentru a promova imaginea băncii, a reacţionat într-un comunicat pe pagina de Facebook în care se disociază de declaraţiile influencerului.

„La BCR lucrăm cu mulţi influenceri. Plecăm de la premisa că putem fi parteneri de proiecte şi de valori. Dar am vrea să fim foarte clari: ne disociem ferm de sexism şi discriminare, indiferent de formă – nuanţe, aluzii sau interpretări. Avem, de asemenea, aşteptări ferme de limbaj, de atitudine şi de conştientizare a greşelii când există derapaje:

– Credem că, deşi sănătatea primează, nimeni nu trebuie judecat, cu atât mai puţin făcut de ruşine pentru cum arată. Dimpotrivă, educaţia în acest sens este necesară cu blândeţe, înţelegere, incluziv;

– Credem că limbajul public, cu atât mai mult al unor lideri de opinie, trebuie să evite orice nuanţă despre sexism şi obiectificare sexuală la adresa oricărei persoane;

– Şi credem că, în ceea ce priveşte tinerele şi tinerii din România, este necesar să evităm sexualizarea la vârste fragede, cu atât mai mult cu cât România ocupă un neonorant loc în ceea ce priveşte sarcinile şi avorturile în rândul tinerelor minore.

Credem că cel mai util şi corect demers în acest moment este ca subiectul prevenţiei discriminării şi cel al drepturilor femeilor să fie adresat în mod direct şi responsabil printr-o dezbatere la nivel public cu potenţial educaţional relevant”, se arată în comunicatul BCR.

George Buhnici, fost jurnalist, este acum influencer şi unul dintre cei mai urmăriţi realizatori de conţinut din România, în mai multe domenii, dar în special tehnologie. El are 311.000 de urmăritori pe Instagram, 638.000 pe Facebook, 1,14 milioane de abonaţi pe YouTube şi 210.000 pe TikTok, potrivit Liberatatea.

Cine este Lorena Buhnici

Şi soţia lui Buhnici, Lorena, s-a remarcat printr-un mesaj jignitor la adresa unei femei, potrivit România TV. Ea a postat pe Facebook în urmă cu mai mulţi ani fotografia unei femei aflate pe plajă, alături de mesajul ”balenuţa rusească”.

Şi soţia lui Buhnici, Lorena, s-a remarcat printr-un mesaj jignitor la adresa unei femei

Potrivit Click, Lorena Buhnici a lucrat timp de 12 ani la stat, la revista auto a Registrului Auto Român – RAR. A urmat promovarea la postul de purtător de cuvânt al RAR, apoi la cel de şef al biroului de presă. După ce cariera Lorenei a luat avânt, aceasta a ajuns la Ministerul Transporturilor, unde a fost consilier de imagine al unui Secretar de stat, pentru o perioadă de patru ani.

SURSA: G4MEDIA

 

Comentarii