anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

De la un lot cu probleme s-a ajuns deodată la trei. Vom mai “pupa” banii europeni?

Axa Iaşi-Suceava a “pocnit“ în alte două locuri: s-a interpus o mită de 40.000 de euro (VIDEO)

GALERIE
AxaIS-SV2
 • AxaIS-SV2
- +

Încă de acum mai bine de 10 ani, autorităţile judeţene ieşene au gândit realizarea a trei axe rutiere, pe drumuri judeţele, alternative la drumurile naţionale, deja foarte aglomerate. Atunci s-au realizat proiectele axelor Iaşi - Botoşani, Iaşi - Vaslui şi Iaşi – Suceava. Dacă primele două au fost deja şi reparate de la atâta folosire, ultima axă, Iaşi - Suceava, pare a merge dintr-o problemă în alta. Până de curând se ştia că un lot din cele trei de pe raza judeţului Iaşi are probleme, din cauza contestaţiilor prelungite şi apoi a insolvenţei constructorului. Mai nou, aflăm că alte două loturi, în judeţul vecin, au probleme şi mai mari: constructorul de acolo efectiv a abandonat lucrările. Totul a culminat cu flagrantul de mită de 40.000 de euro şi cu arestarea adjunctului lui Gheorghe Flutur, şeful CJ Suceava. Încep să apară temeri serioase: ne mai încadrăm cu finalizarea până în decembrie 2023, pentru a nu fi puşi să returnăm banii de la UE, adică peste 100 milioane euro, atraşi prin POR?

 

Varianta parcurgerii distanţei de la Iaşi la Suceava pe alt traseu decât acum - pe drumurile naţionale DN28-DN28A-DN2 - se amână. Aşa cum am mai relatat, seria de drumuri judeţene modernizate pe Axa rutieră Iaşi-Suceava ar avea practic la fel de mulţi kilometri ca actualul parcurs prin Tg. Frumos - Paşcani - Moţca - Fălticeni. Refacerea acestor drumuri de pe alternativa de drumuri judeţene înseamnă aducerea benzilor la aceeaşi lăţime ca pe drumurile naţionale, 3,5 metri.

În schimb, traseul este ceva mai sinuos, prin Breazu – Movileni – Focuri - Coarnele Caprei - Belceşti - Cepleniţa - Scobinţi – Lespezi – Dolhasca – Liteni - Bosanci. Ca şi în cazul celorlalte două axe de la Iaşi, spre Vaslui şi spre Botoşani, varianta va avea aveantajul de a nu fi aşa aglomerată precum calea pe drumuri naţionale. De altfel, variantele pentru Vaslui şi Botoşani s-au dovedit atât de practice încât au ajuns mai aglomerate decât cele pe care le suplinesc. Traseul spre Suceava, însă, va avea probleme mari.

Prima compensare: 30 de milioane de euro

Împărţită în cinci loturi, Axa Iaşi-Suceava, cu o lungime totală de 168 km, a „plecat” de la 73 de milioane de euro în 2017, la semnarea contractului de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, care acorda acestui proiect 58 de milioane. Alte 9 milioane de euro veneau de la bugetul de stat, iar restul de 6 mlioane, de la cele două consilii judeţene. Însă prima rundă de licitaţii nu a atras ofertanţi şi atunci costul a fost majorat la 103 milioane de euro.

Banii au venit iniţial din bugetele CJ Iaşi şi CJ Suceava şi urma să fie recuperaţi de la bugetul de stat. La a doua rundă de licitaţii, ofertanţii au stat la rând, dar şi contestaţiile s-au ţinut lanţ - mai ales la Iaşi, unde procedura pentru Lotul 3, cel din mijlocul Axei, e la a doua reluare, iar contestaţiile au ajuns la a treia rundă. Ultimele două au fost depuse la sfârşitul lunii martie, dar până ieri nu exista niciun verdict de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Primele două loturi din Iaşi vor fi gata la toamnă

Celelalte două loturi din judeţul Iaşi trebuia să fie gata în cel mult o lună, termenul de finalizare fiind deja prelungit cu jumătate de an. Însă asocierea condusă de Alpenside, firmă intrată de câteva luni în insolvenţă, a mai cerut o păsuire. „S-au făcut note de fundamentare pentru prelungirea cu încă 4 luni pe ambele loturi”, ne-a spus Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi. Primul lot, Iaşi-Gropniţa, 29,6 km, a fost adjudecat pentru 60,36 de milioane de lei. Până acum, au fost calculate ajustări în valoare de 2,4 milioane de lei, a precizat vicele CJ.

Al doilea lot, Gropniţa-Belceşti, 22 km, a fost atribuit pentru 43,8 milioane de lei - în medie, două milioane de lei pe kilometru. Pentru lucrările de aici, ajustările au ajuns la 2,2 milioane de lei (fără TVA). Chiar dacă lucrările înregistrează întârzieri, „nu este cazul de penalizări la acest moment”, ne-a mai spus Marius Dangă.

Loturile sucevene ale Axei au rămas în aer. Pentru ce s-a dat mita de 40.000 de euro?

La Suceava, situaţia pare şi mai complicată. Atribuite în aprilie 2020, cu acelaşi termen de execuţie de 24 de luni ca şi cele din Iaşi, lucrările pe cele două loturi în lungime totală de 75,7 km (care includ şi o variantă ocolitoare pe la vest a municipiului Suceava) au fost pur şi simplu abandonate. Firma care a câştigat licitaţiile, Autotehnorom, a reclamat pe parcurs dezavantajele faţă de cele două contracte încheiate la Iaşi cu Alpenside - care pornise cu un avans de 30 la sută, faţă de doar 10 la sută acordat de CJ Suceava - dar şi suportul autorităţilor în contextul scumpirii materialelor de construire. Mai mult, administratorul societăţii a dat vina pe unele lacune din proiectul tehnic.

La rândul ei, asocierii condusă de Autotehnorom i s-a reproşat tergiversarea lucrului pe şantier. Totul a culminat cu un exploziv flagrant de luare de mită. Vicepreşedintele CJ Suceava, Cristinel Creţu, adjunctul liberalului Gheorghe Flutur, şeful CJ Suceava, ar fi luat 40 de mii de euro mită de la şeful Autotehnorom ca această firmă să nu fie executată de 6 milioane de euro, garanţia de bună execuţie stabilită în contract în cazul rezilierii. Vicele a stat câteva zile în arest, apoi a demisionat din CJ.

Administraţia judeţului vecin a alocat 135 de mii de lei pentru servicii de expertiză pentru stabilirea stadiului lucrărilor, a calităţii execuţiei înainte de recepţia parţială şi evaluarea celor rămase de executat pe ambele loturi abandonate. Urmează altă licitaţie pentru continuarea proiectului. Mai sunt însă 20 de luni până la sfârşitul lui 2023, termen până la care lucrările trebuie să fie gata pe toată Axa. În caz contrar, finanţarea europeană, aproape sigur, va fi pierdută.

Cititi si: O insolvență pune în pericol unul din cele mai mari proiecte de infrastructură din nordul țării

Cititi si: 100 milioane de euro pe un drum de pământ din nordul județului. Investiție pe banii UE, în pericol

Cititi si: Axa rutieră Iaşi-Suceava se lungeşte: şase luni de prelungire

Cititi si: Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor

Cititi si: Contractul de 18 milioane de euro de la CJ încă nu are stăpân: situaţia devine tot mai problematică

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X