Cât costă o incinerare și ce trebuie să facă ieșenii care optează pentru această metodă

luni, 20 ianuarie 2020, 02:58
4 MIN
 Cât costă o incinerare și ce trebuie să facă ieșenii care optează pentru această metodă

Chiar dacă în Iaşi nu există crematoriu, firmele de pompe funebre pot asigura acest serviciu. Acestea preiau trupul neînsufleţit de la Iaşi şi îl duc la Bucureşti, unde va fi transformat în cenuşă.

Incinerarea devine un subiect aprig dezbătut în ţara noastră, mai ales în momentele în care familia unei persoane publice cunoscute alege acest lucru în detrimentul înhumării. Acest lucru a fost intens dezbătut săptămâna trecută, când a fost incinerat trupul neînsufleţit al Cristinei Ţopescu. Pe lângă motivele religioase care îi descurajează pe cei mai mulţi români să aleagă un astfel de „proces“, şi lipsa unui crematoriu în judeţul nostru îi determină pe cei mai mulţi ieşeni să nu ia în considerare această variantă. Cu toate acestea, firmele de pompe funebre vin în întâmpinarea ieşenilor care doresc să aleagă incinerarea în locul înhumării.

„Ziarul de Iaşi“ a contactat una dintre firmele de pompe funebre care oferă servicii de incinerare inclusiv în Iaşi, chiar dacă sediul acesteia se află în Bucureşti. Contactaţi telefonic, reprezentanţii fimei au menţionat că, în cazul în care o familie doreşte un astfel de serviciu, este nevoie de o rezervare imediat după ce membrul familiei a decedat, pentru a rezerva o maşină.

De asemenea, familia trebuie să pregătească toate documentele necesare pentru incinerare, însă acestea coincid cu cele necesare pentru înhumare. Mai exact, familia trebuie să pregătească actul constatator de deces, care se eliberează de la medicul din secţia unde a fost internat defunctul în cazul unui deces la spital sau de la medicul de familie dacă acesta a murit acasă. De asemenea, dacă decesul a survenit la spital, tot acolo se va face şi îmbălsămarea şi îmbrăcarea defunctului cu hainele oferite de către familie şi se va emite ulterior un certificat de îmbălsămare de către medicul care a realizat acest lucru. Ca şi în cazul înhumării, familia trebuie să obţină de la primărie şi un certificat de deces şi o adeverinţă de incinerare/ înhumare. Această adeverinţă este necesară pentru orice proces funerar dorit de către familie. Iar de aici se ocupă firma funerară care va realiza incinerarea.

„Noi facem preluarea defunctului, cu documentele de la familie. Noi suntem şi în Iaşi prezenţi. Putem face, fără nicio problemă, preluarea foarte rapid. În ceea ce priveşte costurile, tot pachetul de servicii, însemnând preluare, manipulare de la locul decesului, procesul de tranzit, transportul funerar, transportul la crematoriu, realizarea dosarului de incinerare, transportul la crematoriu şi incinerarea propriu-zisă, ridicarea urnei funerare şi predarea către familie, totul costă 5.400 de lei, bani care se achită prin bancă după ce se face preluarea“, a menţionat reprezentatul firmei de pompe funebre contactat de către „Ziarul de Iaşi“, firmă cu sediul în Bucureşti.

Suma cerută de către firma de pompe funebre coincide cu suma acordată de Stat drept „ajutor de înmormântare“. Având în vedere faptul că, în cazul incinerării, nu vor putea fi realizate slujbe religioase, iar dacă familia nu doreşte să realizeze tradiţionala masă pentru sufletul răposatului, atunci costurile se opresc aici.

Motivele pentru care Biserica Ortodoxă refuză să oficieze slujba de înmormântare pentru cei incineraţi

Părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în dogmatică ortodoxă, menţiona într-un articol publicat în anul 1940 faptul că „În arderea trupului se manifestă pur şi simplu instinctul păcătos şi absurd de a destrăma credinţa creştină. Ea arată o totală necredinţă în Dumnezeu şi în demnitatea omului, făcut după chipul lui Dumnezeu. Ea descoperă un suflet pustiu de orice credinţă, găsind în cenuşă şi în praf simbolul cel mai nimerit al pustiului din el. Căci actele noastre au şi funcţia de a simboliza credinţele noastre. Cine respectă trupul, chiar mort, îşi simbolizează prin aceasta credinţa în veşnicia lui, iar cine lasă să i se ardă trupul arată că nu crede în nimic. Necredinţa desigur că este o chestiune care interesează Biserica“, menţiona Stăniloae.

Astfel, nu faptul că trupul devinde cenuşă este un impediment, mai ales că în tradiţia Bisericii sunt nenumărate exemple de sfinţi sau martiri care au fost arşi pe rug, ci faptul că o persoană a ales incinerarea, chiar dacă Biserica s-a pronunţat împotriva acestui act, care arată o lipsă de respect faţă de creaţia lui Dumnezeu.

De asemenea, Biserica aduce drept argumente nenumăratele exemple de minuni în care Mântuitorul a vindecat persoane de boli trupeşti, arătând astfel că trupul nu este doar „o închisoare“ a sufletului, ci parte a fiinţei umane.

Conform unui articol realizat de pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teşu, în România sunt incinerate anual aproximativ 1.000 de persoane, în ultimii 80 de ani fiind realizate la noi în ţară aproximativ 85.000 de incinerări.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii