Ce spune Tudorel Toader după votul de la „Cuza”. Trei candidaţi anunţă că îl susţin pe Liviu Maha

joi, 14 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Ce spune Tudorel Toader după votul de la „Cuza”. Trei candidaţi anunţă că îl susţin pe Liviu Maha

Marți, 12 martie, au avut loc alegerile pentru cea mai importantă poziție din Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Astfel, în urma voturilor exprimate de 733 de membri ai comunității academice, dintre cei 6 candidați înscriși în cursă, prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea.

Prof.dr. Liviu Maha (FOTO JOS) a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Turul al doilea va avea loc săptămâna viitoare, pe 18 martie, prof.dr.Liviu Maha și prof dr.Tudorel Toader având la dispoziţie încă o săptămână pentru a continua discuțiile cu comunitatea și pentru a-și prezenta planurile manageriale. 

,,Rămânem în același ritm, de a sta de vorbă cu colegii, de a răspunde întrebărilor, de a câștiga încrederea”, a declarat prof.dr.Liviu Maha.

Actualul rector, prof.dr.Tudorel Toader, a subliniat că va organiza întâlniri în facultăți.

,,Voi dezvolta dialogul cu studenții, profesorii și cercetătorii științifici, vom căuta moduri de soluționare a problemelor existente. Voi avea întâlniri la nivel de facultăți, cercetători științifici și studenți. În turul al doilea, rezultatul va fi dat de modul în care se vor reorienta voturile obținute de către ceilalți patru candidați. Am deplină încredere în comunitatea academică a UAIC!", a declarat acesta.

Trei foști candidațîl susțin pe Liviu Maha

La o zi după alegeri, prof. dr. Gabriel Mursa a transmis pe pagina de Facebook că îl va sprijini pe prof.dr. Liviu Maha în turul al doilea. 

”Am intrat în cursa electorală pentru funcția de rector al Universității mele pentru că, pe măsură ce îmbătrânesc, simt că am o datorie față de soarta unei instituții care mi-a dat totul în plan profesional. De aceea, nu mi-a fost și nu-mi este indiferent ce se întâmplă cu ea, indiferent dacă rezultatele alegerilor de ieri nu mi-au fost favorabile. De fapt, asumarea unui astfel de demers presupune, oricât de fariseic ar suna, să încerci să așezi binele comun deasupra celui personal. Orgoliile, rivalitățile n-ar trebui să primeze atunci când se află în joc soarta Universității tale. De aceea, voi alege să-l susțin pe Liviu Maha!”, a scris Gabriel Claudiu Mursa.

De asemenea, și prof.dr. Mihaela Onofrei a precizat public că îl va susține pe prof.dr.Liviu Maha în cursa pentru cea mai importantă poziție din instituție.

,,Dragi membri ai Comunității UAIC,

Vă transmit acest mesaj astăzi pentru a vă mulţumi, cu sinceră apreciere, pentru tot suportul şi încrederea acordate, pentru opţiunile exprimate în favoarea mea şi pentru efortul de valorificare a momentului crucial în care ne aflăm. De asemenea, transmit felicitările mele tuturor celorlalţi candidaţi!

Rămân unul dintre mulţii alegători care au înţeles şi susţinut cu adevărat nevoia imperativă a unei schimbări de fond în conducerea UAIC, iar aceasta este încă posibilă! În consecinţă, eu îl voi susţine mai departe pe colegul nostru, prof. dr. Liviu Maha, căruia îi urez succes în turul II!”, a menționat aceasta.

Prof.dr. Tudor Luchian, contactat de reporterii ,,Ziarul de Iași”, a transmis un mesaj pentru alegătorii săi, dând de înțeles că și-ar dori ca voturile pe care le-a primit în primul tur să fie redirecționate către prof.dr. Liviu Maha.

,,În primul rind, vă adresez sincere și umile mulțumiri pentru voturile acordate care, în valoare absolută (44), sunt tot atât de multe ca și numărul de colegi dintr-o facultate medie și au oferit un gir de încredere atât pentru mine cât și programul managerial propus dumneavoastră. Vă mulțumesc!
În al doilea rind, și-o spun în afara oricăror înțelegeri prealabile cu orice contra-candidat, pentru ca victoria în aceste alegeri să fie totală, aceste voturi acordate mie ar trebui să vizeze foarte clar în următorul tur de scrutin schimbarea autentică în conducerea UAIC, așa cum a fost deja exprimată această opțiune și dorința în prima rundă de alegeri pentru funcția de 'Rector'.
Cu cele mai bune gânduri și speranță pentru schimbare în bine și evoluție instituțională, prof.univ.dr.Tudor Luchian”, a transmis acesta.
Deși apelat telefonic, în ciuda insistențelor, prof.dr.Adrian Muraru nu a putut fi contactat. 

Comentarii